Wat merken ziekenhuizen van patiëntenstop Nij Smellinghe?

08 nov 2016 - 14:19
It sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Het is nu ruim twee weken geleden dat ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten een gedeeltelijke patiëntenstop invoerde. Alleen patiënten die al in een zorgtraject zitten of nieuwe patiënten met spoedeisende klachten worden nog geholpen. Kan een behandeling later, dan wordt dat pas volgend jaar ingepland.

Het Drachtster ziekenhuis heeft het nog altijd even druk, ook al wordt een deel van de patiënten dus pas volgend jaar geholpen. Daarnaast zegt het ziekenhuis goed voorbereid te zijn op de eerste maanden van het komende jaar. "Het is niet zo dat januari al helemaal volgepland zit en we geen ruimte meer hebben voor afspraken", zegt Judith Velting van Nij Smellinghe.

Maar hoe zit het bij de andere ziekenhuizen in onze provincie? Zoeken mensen uit Drachten en omgeving nu een ander ziekenhuis op?

Tjongerschans

Bij ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen vernemen ze de gevolgen van de patiëntenstop bij Nij Smellinghe wel. Het tal patiënten dat uit het verzorgingsgebied van Nij Smellinghe nu naar Heerenveen komt, is na de invoering van de stop meer dan verdubbeld. Het gaat dan om doorverwijzingen voor de poliklinieken. 

Antonius

Het Antonius ziekenhuis in Sneek kan nog niet zeggen of er werkelijk meer mensen uit de omgeving van Drachten naar Sneek komen. Wel krijgt het ziekenhuis meer telefoontjes van mensen uit het verzorgingsgebied van Nij Smellinghe die vragen of ze ook in Sneek terecht kunnen voor zorg.  

MCL

In Leeuwarden merken ze niet echt dat het drukker is geworden. Hier zijn de gevolgen van de maatregelen dus niet te vernemen.

Sionsberg

Ook in Dokkum bij Sionsberg is het aantal patiënten uit de omgeving van Drachten de laatste tijd toegenomen. Het ziekenhuis kan merken dat er meer mensen naar Dokkum komen.

Trefwoorden: 
Nij Smellinghe MCL Antonius
(Advertentie)
(Advertentie)