Zwembad De Blauwe Golf wordt straks met hout verwarmd

08 nov 2016 - 11:03
Foto: Omrop Fryslân

Zwembad de Blauwe Golf en Sporthal Rengers in Leeuwarden worden vanaf 15 november verwarmd met een houtstookinstallatie. Het hout dat nodig is voor de verwarming komt van het groenonderhoud van de gemeente. 

Het hout vervang de 450.000 kuub gas die nu jaarlijks nodig is. 

Zonnepanelen

De Blauwe Golf is niet het eerste zwembad dat probeert de stookkosten te drukken. Bij bijvoorbeeld zwembad De Welle in Drachten zijn deze zomer zonnepanelen aangeschaft. Een maatregel die meer zwembaden hebben genomen. 

In totaal liggen er meer dan 11.000 zonnepanelen op en bij het Drachtster zwembad: 860 op het dak en 318 op de grond. Die wekken zowel stroom als warmte op. Sportbedrijf Smallingerland heeft subsidie gekregen om de zonnepanelen aan te schaffen.

Restwarmte

Zwembad De Kûpe in Buitenpost wordt sinds een kleine twee jaar warm gehouden met behulp van restwarmte. Het zwembad heeft in samenwerking met buurman Essentra Extrusion een warmtekoppeling aangelegd waar beide partijen van kunnen profiteren. 

De restwarmte van Essentra kan zo voor een goed doel worden gebruikt. Met deze methode bespaart het zwembad jaarlijks bijna een ton op de kosten.  

(Advertentie)
(Advertentie)