Vijf films om niet te missen op het Noordelijk Film Festival

08 nov 2016 - 07:32
Iepeningsfilm 'Magnus' - Foto: Noordelijk Film Festival

Woensdag begint de 37ste editie van het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. In vijf dagen tijd worden zo'n 150 films en documentaires vertoond. Welke films mogen beslist niet worden gemist deze week? Festivalprogrammeur Fredau Buwalda tipt de volgende vijf films.

Noors schaakwonder

De openingsfilm van dit jaar is de documentaire Magnus over het Noorse schaakwonder Magnus Carlsen. De kijker krijgt door middel van tien jaar aan archiefmateriaal een inkijkje in het leven van de schaker. "Het verhaal is fascinerend", zegt Buwalda. "Carlsen verbaasde de wereld toen hij op jonge leeftijd de schaaktop bestormde. In de documentaire zie je de reis van Magnus en hoe hij met het succes ingaat. Magnus is een verhalende documentaire, die kijkt als een speelfilm. Dit maakt de film ook lekker toegankelijk."

Romantische boksfilm in zwart-wit

The happiest day in the life of Olli Mäki is een feiten gebaseerde feelgoodfilm uit Finland. Olli heeft in de jaren 60 de kans om wereldkampioen boksen te worden, maar hij wordt verliefd op een meisje. "Een in prachtig zwart-wit gefilmde feelgoodfilm over een bokser, die eigenlijk niet veel van doen heeft met het boks-genre. Deze film heeft al verschillende prijzen gewonnen en is de Finse inzending voor de Oscars."

Layla M. - Jihadstrijder uit Amsterdam

Layla M. gaat over de 18-jarige moslima Layla. Ze groeit op in Amsterdam, maar raakt langzaam geradicaliseerd. Ze trouwt met een orthodoxe moslim en belandt uiteindelij in het Midden-Oosten. "Een ontzettend actuele film", zegt Buwalda. "Er wordt op een open wijze verbeeld hoe jongeren kunnen radicaliseren, zonder daar een oordeel over te vellen. Je krijgt een interessant inkijkje in wat er bij de hoofdpersoon speelt. Regisseur Mijke de Jong is wat mij betreft een van de beste Nederlandse regisseurs van dit moment. Ze is zaterdag ook zelf aanwezig bij de vertoning van de film."

Coming-of-age op het Letse platteland

Een meisje op het Letse platteland moet snel volwassen worden als ruwe omstandigheden en een eerste liefde haar daar toe dwingen. Dat is te zien in Mellow Mud. "Het Letse landschap vormt het decor voor deze film. De film deed mij denken aan de Friese regio en het plattelandsgevoel in Fryslân. Over deze prachtige film moet je niet te veel praten, maar gewoon kijken!"

Zelfmoord om de wereld te veranderen

De afsluiter van het Noordelijk Film Festival is Vincent. In dit Belgische drama wil de 17-jarige Vincent zichzelf van het leven beroven om de wereld te veranderen. Als jonge milieu-activist is hij geobsedeerd door een ecologische revolutie. Zijn impulsieve tante probeert hem te redden. "Een heerlijke film om het festival mee af te sluiten. Serieus, maar niet te zwaar én ontzettend grappig; deze film heeft van alles wat!"

Het volledige programma van het Noordelijk Film Festival is te vinden op de festivalwebsite. De films op het festival worden vertoond in stadsschouwburg De Harmonie, filmhuis Slieker en poppodium Neushoorn.

Ter gelegenheid van het Noordelijk Film Festival zendt Omrop Fryslân komende vrijdag de Baskische film Amama uit. Amama gaat over een Baskische boerenfamilie die worstelt met het probleem van de bedrijfsopvolging. De film wordt om 21 uur op Omrop Fryslân Televisie en heeft Friese ondertiteling. 

(Advertentie)
(Advertentie)