Ferd Crone: Houd op met centralisatie van de politie

07 nov 2016 - 21:42

Het duurt allemaal veel te lang met de reorganisatie bij de nationale politie. Dat zegt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden. Ruim een jaar geleden is besloten dat de polities meer vanuit de regio’s aangestuurd moeten worden en minder vanuit Drachten, maar dat schiet nu voor geen meter op volgens Crone. 

Als het zo doorgaat, gaat het helemaal fout, zegt hij. De lokale politieteams hebben zelfs al langzaamaan geen cent meer te besteden. Dat geldt niet alleen voor Fryslân, zegt Crone, hij hoort dezelfde verhalen van collega’s uit het hele land. 

"Zelfs een beetje handgeld was er niet meer in de teams. Letterlijk, geld om een band te plakken van de fiets van de politie of om kaartjes te kopen om undercover te gaan in een stadion of disco, daar had de politie geen geld voor. Zelfs dat soort kleine dingen is gecentraliseerd. Hou er mee op! Maar dan duurt het anderhalf jaar voordat het weer goed komt. Het is echt een landelijk probleem: Terug in de regio met de politie", zo stelt Crone.

Volgens de burgemeester blijft het een gevecht. "Nog steeds is de nationale politie een centrale aansturing van dingen die lokaal spelen en dat werkt gewoon niet. De problematiek neemt toe en het lijkt wel of de politie zich daar bij een aantal onderdelen een beetje terugtrekt. Gelukkig niet in Fryslân en in Leeuwarden, we zijn heel tevreden met onze teams en ze doen wat ze kunnen, maar ze krijgen niet de ruimte van de landelijke leiding om het allemaal goed te doen."

(Advertentie)
(Advertentie)