Jacques Monasch stapt uit PvdA-fractie

07 nov 2016 - 18:09

Jacques Monash uit Sneek stapt per direct uit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij blijft echter eerst wel op persoonlijke titel in de Kamer zitten. Monasch zegt ook het lidmaatschap van de partij op. Dat maakte hij maandagmiddag bekend op een persconferentie.

Tot zondag was hij nog in de race voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Maar daar trok hij zich uit terug omdat er een verschil van mening met het partijbestuur was over het flitslidmaatschap, waarbij je voor een paar euro lid van de PvdA kan worden. Dat wilde Monash graag, maar het bestuur niet.

Heel veel verdriet

Monasch betreurt zijn besluit om uit de fractie te stappen en zijn lidmaatschap op te zeggen. "Dit doe ik met heel veel verdriet", zei hij op de persconferentie Amsterdam. "Ik ben vanaf mijn zestiende lid van de Partij van de Arbeid. Ik heb ik alle hoeken van het land voor die partij gewerkt. Maar ik vind, de PvdA moet trouw zijn aan zichzelf, moet respect tonen aan zichzelf. Ze gaat nu een kant op die ik niet langer kan dragen."

Hij had al langer woorden met de partijleiding over de koers van de fractie en de partij. De Sneker wil nog niets zeggen over hoe zijn toekomst er nu uitziet.

Coalitie is meerderheid kwijt

Met het opstappen van Monasch als PvdA-kamerlid is de coalitie van VVD en PvdA zijn meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. 

(Advertentie)
(Advertentie)