Harlingen: "Wij willen fotograaf Wim Smits niet wegjagen"

07 nov 2016 - 15:48

De fotowinkel van Wim Smits in de Voorstraat van Harlingen moet misschien verhuizen, maar de gemeente wil Smits beslist niet wegjagen. Dat zei de gemeente in een reactie op een Facebookactie die Harlingers zijn begonnen om Smits zijn winkel te laten behouden.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie wil de gemeente Smits weg hebben om een boekwinkel in zijn winkel te beginnen. De ondernemer moet, als de plannen doorgaan, een andere plek zoeken maar daar heeft Smits geen zin in. Al 31 jaar heeft hij zijn fotozaak aan de Voorstraat.

Slapeloze nacht

"Er werd me meegedeeld dat ik moet verdwijnen omdat ik niet in het concept van de gemeente pas." Een grote teleurstelling voor de fotograaf. "Ik was uit het veld geslagen. Ik heb toen de hele nacht niet geslapen en zit er nog steeds mee."

De gemeente is bezig met plannen om het museum Hannemahuis en de bibliotheek met elkaar te verbinden. Smits zit er met zijn winkel tussenin en op die plaats zou een cultureel centrum kunnen komen. "Als je die verbinding tot stand wil brengen en een aantal andere partijen daar een platform wil geven dan is het pand ertussen noodzakelijk", vertelt wethouder Hein Kuiken.

"Geruchten kloppen niet"

"Dat er geruchten zijn dat de gemeente de winkel weg wil hebben, is erg jammer. Ze kloppen niet. We vinden de winkel van Smits namelijk zeer belangrijk voor Harlingen. Velen maken gebruik van de diensten van de heer Smits en de gemeente wil de fotograaf dan ook graag op de Voorstraat behouden'', zegt de wethouder. Kuiken laat weten dat mocht het zover komen, de gemeente er alles aan zal doen om Smits te helpen een nieuw plekje te vinden.

Meer dan 1300 mensen hebben ondertussen de online-petitie getekend om de Harlinger fotograaf te steunen.

Trefwoorden: 
Wim Smits fotograaf Harlingen
(Advertentie)
(Advertentie)