Vrouw vecht boete voor huisvuil met succes aan

07 nov 2016 - 12:38

Een opmerkelijke zaak bij de Leeuwarder rechtbank maandagochtend. Een vrouw uit Leeuwarden moest haar daar verantwoorden voor een boete die ze bijna vier jaar geleden had gekregen voor het verkeerd buitenzetten van het huisvuil. De vrouw, Reneey Nachtegaal van de Curacaostraat in Leeuwarden, kreeg de boete begin februari 2013. Het ging om een bedrag van 97 euro. 

Nachtegaal was het er niet mee eens en maakte bezwaar. Volgens haar was er geen bewijs dat zij de zak daar had neergezet. Dat bewijs konden de gemeentelijke handhavers ook niet leveren.

Zaak verjaard

Nu vier jaar later kon ze haar melden in de rechtbank in Leeuwarden. De officier van justitie trok daar direct het boetekleed aan: de zaak was verjaard. Zo'n boete moet binnen drie jaar worden behandeld en dat had volgens de officier ook heel goed gekund. 

Bovendien, zo zei de officier, was er ook geen bewijs. De gemeentelijke controleurs hadden de boete nooit mogen uitschrijven als ze er niet zeker van waren dat de vrouw de zak daar zelf had neergezet. 

Politierechter Klaas Bunk kon dan ook niet anders dan het Openbaar Ministerie 'Niet ontvankelijk' te verklaren. De zaak is afgedaan en de boete mag de prullenbak in.

Trefwoorden: 
rechtszaak Leeuwarden huisvuil
(Advertentie)
(Advertentie)