PvdA weigert Jacques Monasch als kandidaat-lijsttrekker

07 nov 2016 - 09:17
Jacques Monasch - Foto: ANP

De PvdA accepteert de kandidatuur van Sneker Jacques Monasch voor het lijsttrekkerschap van de partij niet. Dat meldt Monasch op zijn Facebookpagina. Later op de dag geeft hij een toelichting op het besluit.

Vijf mannen hebben zich de afgelopen weken kandidaat gesteld. De bekendste gegadigden zijn vice-premier Lodewijk Asscher en fractievoorzitter Diederik Samsom. Monasch werd beschouwd als 'outsider'. De PvdA maakt later bekend welke kandidaten strijden om het lijsttrekkerschap, maar nu is dus al duidelijk dat Monasch daar niet bij zit.

Moeizame relatie

Monasch zijn relatie met het PvdA-partijbestuur is de laatste tijd moeizaam. De Sneker had eerder felle kritiek op de procedure bij de lijsttrekkersverkiezingen. Ook eiste Monasch de ruimte om, als hij tot lijsttrekker gekozen zou worden, het programma van de PvdA op een aantal punten aan te passen.

Monasch heeft op een aantal onderwerpen standpunten die erg afwijken van de partijtop.Hij vindt dat Nederland de steun aan het associatieverdrag met Oekraïne moet intrekken vanwege de uitslag van het referendum eerder dit jaar.

Principieel

Het is een principieel punt voor Monasch. Als het kabinet doorgaat met het ratificeren van het Oekraïneverdrag ondanks de uitslag van het referendum, dan zal hij zijn steun aan het kabinet Rutte/Asscher intrekken.

Monasch pleit ook voor het opdoeken van het Europees Parlement. De bevoegdheid over Europa moet terug naar de lidstaten en Nederland moet ook veel terughoudender worden als het gaat om het toelaten van asielzoekers en buitenlandse werknemers.

Voicemail

Wie Monasch op dit moment probeert te bellen, krijgt een voicemailbericht te horen waarin hij een persbijeenkomst aankondigt voor maandagmiddag 16 uur. Dan zal hij bekend maken wat hij nu van plan is. 

(Advertentie)
(Advertentie)