Friese Dorpentop begonnen in Leeuwarden

05 nov 2016 - 11:26

Het is voor het eerst in de historie van onze provincie: De Friese Dorpentop. Van de 1000 Friezen die zijn uitgenodigd, hebben zich 640 personen aangemeld. Uiteindelijk waren daarvan 480 deelnemers aanwezig. Zij zijn zaterdag in het WTC in Leeuwarden met elkaar aan het praten over de toekomst van het Friese platteland. Op de top worden thema's besproken die spelen in de dorpen in Fryslân, zoals leefbaarheid, krimp, verbinding, eenzaamheid en het verdwijnen van kleine scholen.

Top 10 thema's

De deelnemers praten in kleine groepjes van vier personen met elkaar. Ze krijgen een aantal vragen mee, maar mogen ook zelf thema's aandragen. "Er worden vannochtend een aantal vragen gesteld aan de groepjes, bijvoorbeeld 'Wat mist er op het Friese platteland? Wat moet daar gebeuren?' en ook 'Wat kun je daar zelf aan doen?'", legt Dirkje Rodenhuis van de organisatie uit.

Uit de gesprekken van deze groepjes komen de thema's die dan vanmiddag plenair worden besproken. Bij deze grote bijeenkomst van alle deelnemers moet vervolgens een top 10 van alle onderwerpen worden gemaakt. Daar kunnen de deelnemers zelf over stemmen. En met deze top 10 aan thema's gaat de organisatie dan aan de slag.

Politiek

Het is namelijk niet de bedoeling dat het alleen bij praten blijft. De politiek zou de punten moeten oppakken die aangedragen worden door de deelnemers, vinden de initiatiefnemers van de dorpentop. "Rodenhuis: "We hebben 100 ambtenaren uitgenodigd om hier aanwezig te zijn. Uit alle gemeenten komen ambtenaren, dus zij praten ook mee in de groepen."

Met de combinatie van burgers, ambtenaren en politici is de organisatie ervan overtuigd dat de thema's die bij de dorpentop worden aangedragen ook daadwerkelijk worden opgepakt. "Abosluut, dat denken wij echt!", zegt Rodenhuis enthousiast.

Trefwoorden: 
Friese Dorpentop Leeuwarden
(Advertentie)
(Advertentie)