Radio-actievoerders werden Omrop-freonen

06 nov 2016 - 09:03

De vereniging Freonen fan Omrop Fryslân viert zondag dat ze 35 jaar geleden is opgericht. Een vereniging die ontstond uit een actiegroep. Een actiegroep die in 1979 handtekeningen verzamelde om Den Haag ervan te overtuigen dat Radio Fryslân meer zendtijd moest hebben. Radio Fryslân zond een uurtje per dag uit. 

Sneeuwwinter van 1979

De sneeuwwinter van 1979 had Fryslân drie dag volledig in de macht. Radio Fryslân was een paar dagen het belangrijkste communicatiemiddel in de provincie. Drie dagen lang werd er hele dagen uitgezonden.  

FNP en ARJOS, de jongerenclub van de AR, vonden dat Radio Fryslân meer zendtijd verdiende. Clara de Boer en Bearn Bilker richtten een actiegroep op. Alle politieke partijen en verenigingen in Fryslân werden aangeschreven of kregen bezoek van een van de actievoerders en bijna iedereen was positief. 

In vier maanden tijd werden 34.000 handtekeningen verzameld. 

"Een koude douche"

Klaas Wielinga was directeur van Radio Fryslân en niet direct enthousiast over de actie. Bearn Bilker: "Dat gesprek met Klaas Wielinga, dat voelde als een koude douche. Die zei: Hoe zien jullie dat? Hoe vul ik dat in?" Wielinga zag allerlei apen en beren want de Friese radio had maar een handvol medewerkers. En waar moest hij het geld weghalen? 

Groot draagvlak

Op 7 juni 1979 werden de handtekeningen aangeboden aan Til Gardeniers, toen de minister voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Dit feit heeft niet direct meer zendtijd voor de radio opgeleverd, maar het grote draagvlak voor Radio Fryslân in onze provincie heeft later zeker bijgedragen aan het krijgen van meer zendtijd voor alle regionale omroepen. 

Toen na bijna twee jaar de actiegroep werd opgeheven, is men doorgegaan als de vereniging Freonen fan Omrop Fryslân.

In Buro de Vries kijken Clara de Boer en Bearn Bilker terug op deze actie voor Radio Fryslân. 

(Advertentie)
(Advertentie)