Klaas Haijtema komt op 24 december vrij

04 nov 2016 - 12:46

Nathalie Stoop, de vriendin van Klaas Haijtema is onderweg naar Myanmar. Haijtema zit sinds 23 september in de gevangenis in het Boeddhistische land nadat hij de stekker uit een versterker trok bij een Boeddhistisch feest. Hij wist niet dat het een religieuze dienst was. Het geluid was zo hard, dat hij eerst vroeg of het wat zachter kon.  

Toen daar niet op werd gereageerd, trok hij de stekker uit het stopcontact. Daarna onstond er ophef. Na een week onzekerheid werd hij uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden celstraf.

Ineens toestemming

Zijn vriendin Nathalie mocht niet bij hem op bezoek en is naar Nederland teruggegaan. Er zijn verschillende verzoeken geweest om toch bij Klaas op bezoek te mogen, maar dat leek maar niet te lukken. 

Tot donderdagochtend. Toen kwam er ineens toestemming. Nathalie heeft direct een ticket geboekd en is donderdagavond richting Myanmar gevolgen. Volgens moeder Leny is de toestemming voor één bezoek.

Contact met Klaas

De familie heeft helemaal geen contact meer gehad met Klaas. Wel heeft een Canadees die ook vastzat, maar weer vrij is,  contact gezocht met de familie en verteld dat het niet zo goed ging met Klaas. Hij mist zijn familie en hoopt op een teken van leven. Maar dat lukt tot nu toe niet.  

Volgens moeder Leny gaat het niet goed met Klaas. Hij zit in afzondering en heeft helemaal geen contact met de buitenwereld. 

Er loopt nog ene verzoek voor de periode van 7 tot 30 november van de vader van Klaas en van Nathalie om Klaas op te zoeken. Nathalie blijft voorlopig in Myanmar.

Kritiek op buitenlandse zaken

De moeder van Klaas heeft kritiek op de werkwijze van ambassade en buitenlandse zaken. Ze vindt dat zij veel te formeel zijn en te weinig informatie geven. Ze hebben volgens haar niet genoeg betrokkenheid bij de familie en de moeilijke situatie waar zij en Klaas in zitten. Ze zouden graag willen dat de ambassade zo nu en dan probeert te horen hoe het met Klaas gaat. 

De familie heeft wel de vrijlatingsdatum doorgekregen. Op 24 december komt Klaas volgens de autoriteiten van Myanmar vrij. 

Trefwoorden: 
Klaas Haijtema Myanmar Wons
(Advertentie)
(Advertentie)