Agnes Jongerius: uurloon van € 1,40 is uitbuiting

03 nov 2016 - 17:21

Roemenen zwart laten werken voor 1,40 euro per uur betekent uitbuiting van buitenlandse werknemers. Dat zegt Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA. Ze reageert daarmee op een rapport van de arbeidsinspectie. Die onderzocht de melding van vakbond FNV dat scheepsbouwer Veka uit Lemmer 40 Roemenen zwart laat werken voor een heel erg laag uurloon.

Veka wil zelf nog niet reageren op de berichten, de directie wil eerst met de vakbond om de tafel voor ze dat doen.

In het Europees Parlement is Jongerius rapporteur over verdringing op de arbeidsmarkt en het uitbuiten van buitenlandse werknemers. Betere afspraken en betere controles, ook over de landsgrenzen heen, moeten volgens Jongerius een einde maken aan het uitbuiten en oneerlijke concurrentie. Zij is daar in verschillende Europese landen voorbeelden van tegengekomen en heeft zelf ook onderzoek gedaan in Roemenië. Volgens haar gebeurt het regelmatig dat Roemenen in West-Europa aan het werk zijn met een valse verklaring dat ze verzekerd zijn en belasting en premies betalen. Het zwart werken heeft volgens haar diverse nadelen. Het zorgt in Roemenië voor een 'braindrain', het vertrek van jonge vakmensen die het land goed kan gebruiken. In Nederland heeft het als gevolg dat jonge mensen en werklozen moelijk aan de bak komen, omdat ze duurder zijn dan de buitenlandse uitzendkrachten.

Branchevereniging Netherlands Maritime Technology (NMT) wil niet op het geval ingaan. "Wij houden ons hier niet mee bezig", zegt directeur Roel de Graaf. "Scheepswerf Veka is een gewaardeerd lid van onze vereniging." De branchevereniging wijst er verder op dat de concurrentie in de sector bijzonder groot is. Bovendien hebben Nederlandse werven last van oneerlijke concurrentie van bedrijven in Spanje en Duitsland, omdat die landen - in tegenstelling tot Nederland - de scheepswerven financieel steunen.

Vakbond FNV Metaal houdt donderdagavond in Lemmer een bijeenkomst over deze problematiek voor werknemers en oud-werknemers van Veka. In het Europees Parlement is aanstaande dinsdag een hoorzitting over dit probleem met Europese vakbonden. Dan komen ook Poolse werknemers aan het woord over het thema onderbetaling. Het Europees Parlement stemt begin 2017 over het voorstel van Jongerius voor een nieuwe, veel strengere detacheringslijn. Lees ook het Europablog van verslaggever Onno Falkena. 

(Advertentie)
(Advertentie)