"Fryske top 100 moet vrolijker!"

03 nov 2016 - 16:16

In de Fryske top 100 en ook de TOP2000 van Radio 2 staan te veel trieste, melancholische nummers. Dat vindt Pieter Postma uit Burgum. Hij stuurde er een ingezonden stuk over naar de krant. Omrop Fryslân-muziekredacteur Wim Brons is het met hem eens.

Postma signaleert dat in de Fryske top 100 veel trieste nummers staan zoals 'Fûgels' van Die Twa en 'In groet' van Johannes Rypma. Geen nummers om vrolijk het nieuwe jaar mee in te gaan. De mannen roepen op om op fleurigere nummers te stemmen. Dat kan via de speciale website.

In de TOP2000 zijn het nummers als 'Imagine' van John Lennon, 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij en 'Stairway to Heaven' van Led Zeppelin die het beste scoren.

Genoeg fleurige nummers

"Blijkbaar zijn dat toch de nummers die de mensen het meeste raken als het er op aankomt", zo zegt Wim Brons. Hij steunt evenwel de oproep van Postma om vrolijker het oudjaar uit te luiden. "Mensen kom op, er is genoeg te kiezen", zo zegt Brons. Hij wijst erop dat er ook genoeg opgewekte liedjes in het Fries zijn, zoals de pretpunk van Strawelte. In het verleden stond 'De mem fan Doutzen' vaak hoog in de Fryske top 100, aldus Brons, en is dat blijkbaar wat weggezakt.

(Advertentie)
(Advertentie)