''FrieslandCampina moet boeren dwingen in te krimpen''

03 nov 2016 - 15:16

FrieslandCampina moet minder melk ophalen bij de boeren en hen zo dwingen om in te krimpen. Alleen zo kan het probleem van het fosfaatoverschot worden opgelost. Dat denkt landbouw-econoom Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen. Er wordt nu teveel fosfaat geproduceerd, omdat boeren na het afschaffen van het melkquotum veel koeien hebben gekocht. De Europese Commissie dreigt nu met boetes.

Dirk Strijker vindt dat de bal bij de politiek ligt, maar hij ziet ook grote verdeeldheid in de Tweede Kamer. De PvdA wil maatregelen die gunstig zijn voor de kleine boeren, de VVD komt juist op voor de grote boeren. Strijker vindt dat de huidige staatssecretaris Sharon Dijksma te laat heeft ingegrepen. Al heel snel na het afschaffen van het melkquotum was duidelijk dat de boeren hun veestapel aan het uitbreiden waren. Dat was duidelijk zichtbaar in de provincie, waar rondom nieuwe ligboxstallen verrezen.

Plafond

Nu gaat Nederland door het met Brussel afgesproken fosfaatplafond heen. Daardoor dreigt ons land zijn uitzonderingspositie te verliezen. Nu mag Nederland nog meer fosfaat produceren dan andere landen. Als die uitzonderingspositie wegvalt, moet Nederland zijn veestapel met 25% inkrimpen.

Grote gevolgen

Voor het 'dominante' zuivelconcern FrieslandCampina zou de inkrimping ook grote gevolgen hebben, zo is de analyse van Strijker. Hij vindt daarom dat FrieslandCampina nu het initiatief moet nemen en de boeren moet dwingen om het aantal koeien terug te brengen. De verwachting is dat de melkprijs dan ook omhoog gaat.

(Advertentie)
(Advertentie)