Herbouwde Clemenskerk open tijdens Kunstmaand Ameland

01 nov 2016 - 06:46

De weer opgebouwde Sint Clemenskerk op Ameland is met de manifestatie Kunstmaand Ameland de hele maand november open voor publiek. In februari 2013 brandde de kerk door onbekende oorzaak bijna helemaal af.

Het afgelopen jaar is hard gewerkt om de kerk weer op te bouwen. Bouwtechnisch zijn de werkzaamheden in en om de kerk nu klaar. De aannemer heeft kortgeleden de laatste werkzaamheden uitgevoerd en de sleutel van de kerk symbolisch overgegeven aan het kerkbestuur.

Driedimensionaal glas in lood

Kunstschilder Randolph Algera uit Heerenveen was al een tijd bezig mei de inrichting en decoratie van de kerk, maar voor hem breekt nu echt een spannende tijd aan. "Glazenier Hein van de Water uit Groningen heeft vandaag de glas in lood ramen geplaatst in de Mariakapel. De kapel is nog niet helemaal af, want als kers op de taart zullen we begin 2017 nog een glas in lood raam plaatsen met een Mariabeeld in driedimensionaal glas. Dat wordt echt heel bijzonder. We zijn daar nog volop mee aan het experimenteren. In april 2017 hopen we helemaal klaar te zijn met alle werkzaamheden."

Kunstmaand

Met de Amelander Kunstmaand gebruiken Randolph Algera en portretschilder Gabriëlle Westra de Clemenskerk als expositieruimte voor hun werk. Westra werkt ook mee aan de wederopbouw van de kerk: "Randolph makket foaral surrealistyske keunst. Ik meitsje benammen portretten. Tegearre hawwe we ek in keunstwurk makke fan in jonge frou yn Frysk kostúm yn Ruslân. Yn dat skilderij komme beide skildersfoarmen byinoar." Met de kunstmaand kunnen mensen ook de kerk voor de eerste keer van binnen bekijken. Algera: "Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag geven wij rondleidingen door de kerk."

Feestelijke opening

Op zondag 18 december wordt de Clemenskerk officieel in gebruik genomen met een zogenaamde verhuisdienst. Vice-voorzitter Joke Beekema: "We begjinne de tsjerketsjinst yn moetingssintrum De Toel, dêr't we de lêste jierren sitten hawwe. Healweis ferhúzje we letterlik nei de nije Sint Clemenstsjerke ta. We hawwe der echt nocht oan om oer te gean nei de nije tsjerke."

(Advertentie)
(Advertentie)