Joël en zijn familie dolblij met geld voor sportprothese

31 okt 2016 - 14:34

De verrassing was groot voor Joël de Jong (14) uit Harlingen. Het geld voor zijn sportprothese is bij elkaar. Gedoneerd door wildvreemden. Dit weekend checkte hij de bankrekening om te kijken hoe het met de inzameling ging. "En toen riep hij mij", vertelt moeder Renje. "Het geld is al bij elkaar. Het is geweldig"

Joël raakte door botkanker een groot deel van zijn been kwijt. Hij heeft sinds zijn vijfde een prothese. Daar mag hij eigenlijk niet mee sporten. Maar een speciale sportprothese wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Elke week reparaties

Tot nu toe sport Joël daarom op zijn normale prothese. Maar deze zomer kwam het besluit: hij hield op met voetbal. "Het was geen doen meer. Elke maandagochtend zaten we bij de prothesemaker om de boel te laten repareren. En ik stond op zaterdag met een schroevendraaier langs de kant om kleine dingen direct op te lossen", vertelt Renje.

De druppel was dat Joël thuiskwam na een wedstrijd waarin hij had gescoord. "Hij zei: 'Mam, ik heb gescoord. Maar mijn prothese ligt wel in tweeën.' Toen heb ik het verhaal op Facebook gezet." De reacties die daarop kwamen, leidden uiteindelijk tot een inzamelingsactie voor een sportprothese. 

Fanatiek tennisser

Want het voetballen heeft Joël dan opgegeven. Hij is nog altijd een fanatiek tennisser. Op zijn normale prothese kan hij dat niet heel lang volhouden, maar hij heeft volgens zijn moeder goede hoop dat dat probleem met de sportprothese opgelost is. 

"Het Foppefonds heeft geld toegezegd. Zodra dat binnen is, kunnen we de prothese bestellen. Dan moeten we nog even wachten tot 'ie klaar is. Maar over een paar maanden moet het dan eindelijk zover zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)