Sámi: "Ik zie mijn dochtertje elke minuut voor me"

31 okt 2016 - 12:11
Sami syn frou Iris mei dochterke Meral - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Er is nog geen verandering in de situatie van Sámi. De 23-jarige Afghaan zal zoals het nu lijkt komende woensdag uitgezet worden naar zijn vaderland. Sámi woont in Leeuwarden met zijn Friese vriendin Iris. Samen hebben ze een dochtertje. 

Sámi zijn asielaanvraag is afgewezen en hij moet terug. Hij zit al vier maanden in het detentiecentrum in Rotterdam. "Ik heb hier elke dag stress. Ik slaap niet. Elke minuut zie ik mijn vrouw en dochtertje voor me."

Actie voor Sámi

Er is een actie op touw gezet om te protesteren tegen de uitzetting. Burgemeester Ferd Crone houdt zich met de zaak bezig, maar doet daar geen mededelingen over. Verschillende politieke partijen houden zich ook bezig met de zaak. 

Voor Sámi is de hoop dat hij in Fryslân kan blijven echter vrij klein. "Ik heb de hoop een beetje verloren. Ik maak me zorgen. Wie zorgt er straks voor mijn vrouw en dochter?", vraagt hij zich af.

Niet veilig

In Afghanistan is Sámi niet veilig, zegt hij zelf. "Er zijn mensen die mij willen vermoorden." Wat hij gaat doen als hij woensdag wel wordt uitgezet, weet hij dan ook nog niet. 

Maandag komen zijn vriendin Iris en hun dochtertje nog een keer op bezoek in Rotterdam. Als Sámi woensdag naar Afghanistan moet, is dit mogelijk de laatste keer dat hij hen ziet.

Trefwoorden: 
Sámi Leeuwarden uitzetting
(Advertentie)
(Advertentie)