Meer dan 40 partijen tekenen voor duisternis in Waddengebied

29 okt 2016 - 20:04

Het Waddengebied wordt een Dark Sky Park. Zaterdagavond hebben 43 partijen daarvoor een initiatiefverklaring ondertekend bij Zwarte Haan. De partijen, het bedrijfsleven en alle betrokken overheden stellen daarin dat ze er alles aan zullen doen om het licht zoveel mogelijk uit te doen of te dimmen in het gebied. Voortaan kan dan op het Wad de duisternis van de nacht echt beleefd worden. In 2018 moet het Dark Sky Park een feit zijn.

Architect Nynke Rixt Jukema heeft zich de afgelopen jaren erg ingezet om de duisternis terug te krijgen. Volgens haar past het goed bij het Waddengebied en is het ook goed voor de natuur. Toch kostte het veel moeite. Zo veel moeite dat Jukema er begin dit jaar mee wilde stoppen.

Het programma Naar een Rijke Waddenzee, een overlegorgaan van overheden, natuurorganisaties en gebruikers van de Waddenzee, pakte het initiatief echter op en heeft in een half jaar alle partijen zover gekregen dat ze bereid zijn het licht voor een groot gedeelte uit te doen.

Programmadirecteur Hendrikus Venema denkt dat het Dark Sky Park voor extra toeristen kan zorgen. Vooral omdat het een bijzondere ervaring is in het Werelderfgoed Waddenzee die iedereen moet meekrijgen, aldus Venema.

(Advertentie)
(Advertentie)