CDA-voorzitter vindt vertrek Thea Koster jammer

29 okt 2016 - 08:36

Voorzitter Theo Joosten van de CDA-afdeling Leeuwarden vindt het jammer dat wethouder Thea Koster opstapt per 1 januari. Koster maakte vrijdag bekend dat ze volgend jaar aan de slag gaat bij het Deltion College in Zwolle. Koster komt daar in de raad van bestuur. Die overstap van Koster betekent dat het CDA nu twee nieuwe wethouders moet voordragen, want Harry van der Molen staat op een verkiesbare plek op de CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De verwachting is daarom dat hij in maart zal opstappen.

Niet blij met overstap
Joosten stond naar eigen zeggen dan ook niet te springen van blijdschap toen hij hoorde dat Koster in januari al vertrekt. Hij beschouwt Koster als een wethouder met veel ervaring. Het CDA-bestuur was wel op de hoogte van de ambitie van Koster om een baan buiten de politiek te zoeken. Koster had eerder al tegen het afdelingsbestuur gezegd dat ze niet weer op de lijst wilde voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 

Stoelendans
Het opstappen van de wethouders zorgt voor een kleine stoelendans bij het CDA in Leeuwarden. Fractievoorzitter Friso Douwstra volgt Thea Koster in januari 2017 op als wethouder. Douwstra wordt op zijn beurt als fractievoorzitter opgevolgd door gemeenteraadslid Dirk Sierd de Vries. Fokelien van der Meulen-Diever uit Grou komt in de plaats van Douwstra in de gemeenteraad. Naar een tweede nieuwe wethouder en een lijsttrekker voor de verkiezingen van volgend jaar is het CDA nog op zoek. De afdeling Leeuwarden stelt de nieuwe lijst samen in nauwe samenwerking met de afdeling Leeuwarderadeel, omdat die gemeente in 2018 met Leeuwarden fuseert. De partij heeft er al een procedure voor afgesproken; vóór de zomer van 2017 moet bekend zijn wie de lijsttrekker wordt.

(Advertentie)
(Advertentie)