Eten en ontmoeting centraal bij diner in Hurdegaryp

28 okt 2016 - 22:34

De hulpvragen van mensen met financiële problemen die de kerken krijgen, worden steeds indringender. Dat zegt diaken Machiel de Haan van de PKN gemeente in Hurdegaryp. De diaconie kreeg voorheen vooral vragen van mensen die tijdelijk in de financiële problemen zaten.

Vandaag gaat het vooral om hulpvragen van mensen die structureel te weinig geld hebben. Die mensen krijgen advies bij het oplossen van hun financiële problemen. Ook is er 'stille hulp' in de vorm van spullen die nodig zijn in de huishouding zoals een nieuwe wasmachine wanneer die stuk is.

Maandelijks diner

Het diner dat het Sociaal Café Hurdegaryp alle maanden georganiseerd voor een lage prijs trekt steeds meer mensen. Het maandelijkse diner begon een paar jaar geleden met 25 tot 40 gasten. Nu zijn het er al meer dan 80 en zit het Sociaal Café tegen de grenzen van de capaciteit. Het diner wordt bereid, gekookt en bediend door een groep van een kleine 20 vrijwilligers. Het maal is voornamelijk bedoeld als sociale functie voor ouderen die alleen wonen. Mensen die niet zo mobiel meer zijn, worden opgehaald als ze dat willen en ook weer thuisgebracht.

Chef-koks

Omdat het drie gangendiner maar 3,50 kost is het ook te betalen voor mensen met een smalle beurs. Het diner is in principe toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die niet bij de kerk aangesloten zijn. Eters die wat meer geld kunnen missen betalen vaak uit zichzelf een hoger bedrag.

Het Sociaal Café Hurdegaryp zou niet kunnen draaien zonder de grote inzet van de twee chef-koks Jolanda en Yolanda die een goede reputatie opgebouwd hebben in het dorp.

Menu

Op het menu van vrijdagavond stond kippensoep, hachee met aardappelpuree, rode kool en moes met vruchtenyoghurt als nagerecht. Alles vers en klaargemaakt in de keuken van de kerk. Met het aardappel schillen, uien snijden en klaarmaken van het vlees waren de vrijwilligers al op donderdagavond begonnen. Dominee Geke Westra is trots op de ploeg vrijwilligers. "Tsjerke wêze dogge je net allinnich op snein, mar ek troch de wike." De dominee probeert het diner ook iedere maand mee te maken, zodat ze met de gasten kan praten.

Trefwoorden: 
Hurdegaryp diner kerk
(Advertentie)
(Advertentie)