Arme mensen zoeken steeds vaker hulp van de kerk

28 okt 2016 - 13:29

Steeds meer mensen die in armoede leven, kloppen voor hulp aan bij een kerkelijke instantie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 876 kerken in Nederland, uitgevoerd door de hulporganisatie Kerk in Actie. Zowel katholieke als protestantse kerken deden eraan mee.

Het aantal mensen dat bij de kerk financiële hulp vraagt, is de afgelopen jaren met 25 procent gestegen. In totaal deden 50.000 mensen een hulpverzoek in 2015. In 2012 waren dat er nog 40.000.

Bureaucratisch

Kerk in Actie zegt dat de overheid te bureaucratisch werkt en kwetsbare groepen niet gericht genoeg ondersteunt.De kerken bieden vooral noodhulp, om te voorkomen dat gas, water en licht worden afgesloten. Mensen zonder betaald werk vormen de belangrijkste doelgroep, gevolgd door alleenstaande ouders. Asielzoekers staan op de derde plek.

Kerk in Actie berekende dat de kerken vorig jaar 36 miljoen euro hebben uitgegeven aan armoedehulp. Financieel is de hulp nog weleens een probleem. Vooral omdat kerkgemeenschappen steeds kleiner worden en dus minder geld hebben.

Trefwoorden: 
armoede kerk
(Advertentie)
(Advertentie)