Cambuur - Ajax een historische avond op herhaling

28 okt 2016 - 11:46

De geschiedenis heeft de kans zich te herhalen, nu Cambuur in de beker opnieuw geloot heeft tegen Ajax. Een mooi affiche maar in slechte loting, dat moeten ze twintig jaar geleden ook hebben gedacht toen sportclub Cambuur de wereldkampioen Ajax op bezoek kreeg in de beker. Op papier was er geen beginnen aan voor de Leeuwarders. Ajax was twee maanden voor de bekerwedstrijd, in Japan nog gekroond tot wereldkampioen, terwijl Cambuur in het seizoen 1995/1996 zichzelf moest bewijzen in de eerste divisie.

Toen was er een sprankje hoop voor de Leeuwarders, omdat Ajax in de weken voorafgaand aan de wedstrijd net had verloren van Willen II, en gelijk had gespeeld tegen Sparta Rotterdam. Al was trainer Han Berger volgens de berichten in 1996 niet heel erg hoopvol:

"Trainer Han Berger is realistisch over de kansen. Na dinsdag ligt Cambuur eruit. Want van de wereldkampioen is bijna niet te winnen."

Barre winter

De omstandigheden voor de wedstrijd waren bijna niet meer verantwoord. Terwijl de voetbalwereld in Fryslân zich opmaakt voor een sportieve wedstrijd, was de restvan de provincie met hele andere zaken bezig. Het weer was in de week van 30 januari 1996 namelijk zo koud dat de Elfstedenkoorts behoorlijk hoog opgelopen was. Er werd al gesproken over ijstransplantaties om de Tocht der Tochten een extra handje te helpen. Een dag voor de wedstrijd was het zelfs nog maar de vraag of de strijd tussen Cambuur en Ajax überhaupt wel door kon gaan. Uitendelijk gingen de lichten toch nog op groen voor de bekerstrijd:

"Het is hartje winter en toch wordt er vanavond gewoon gevoetbald in het Cambuur-stadi0n. Op het bikkelharde veld kan volgens de nieuwste KNVB normen de bekerwedstrijd Cambuur-Ajax gewoon gespeeld worden. Het 12.000 man sterke publiek krijgt het wel ijskoud, want de gevoelstemperatuur zal vanavond -13 graden zijn. Er zullen vanavond dan ook extra EHBO-ers aanwezig zijn. De wedstrijd gaat dus gewoon door. Dat heeft te maken met het feit dat Ajax bijna geen speeldagen door de week meer beschikbaar heeft."

En niet alleen het publiek op de tribunes stond een zeer koude avond te wachten. De leiding van Cambuur had zorgen over de gezondheid van de spelers in de barre omstandigheden en schakelde de hulp van de GGD in:

"De gevoelstemperatuur mag voor de voetballers niet te laag zijn. Maar in overleg met de GGD-dokter noemt de leiding van Cambuur het verantwoord dat er vanavond gewoon gevoetbald wordt."

De wedstrijd

De Ajax-spelers, met daarbij onder andere Jari Litmanen, Frank en Ronald de Boer, en Patrick Kluivert komen in Leeuwarden dan ook goed ingepakt het veld op: lange mouwen, handschoenen en maillots aan. Sommige Cambuurspelers hebben echter lak aan de mening van de GGD en spelen gewoon in een korte broek met blote beten. Een enkele heeft zelfs een shirt met korte mouwen aangetrokken. Bikkels uit het Noorden.

Ajax heeft in de wedstrijd het meeste balbezit, en weet dan ook een aantal goede kansen te creëren, maar een doelpunt valt niet. Het is Cambuur dat door een misverstand in de Ajax verdediging op voorsprong komt. René van Rijswijk weet de bal nog voor de rust in het net van de Amsterdammers te krijgen. Na de rust probeert Ajax met alle macht om de wedstrijd weer om te draaien, maar ondanks enkele 100 procent kansen slagen de Amsterdammers er niet in om te scoren. Milco Pieren is uiteindelijk degene die de wedstrijd beslist, en de 2-0 voor Cambuur binnenschiet.

Een herhaling?

Verder als de kwartfinale komen de Leeuwarders daarna echter niet. Ze verliezen in de volgende ronde met 1-0 van Sparta Rotterdam. Maar wie weet, kan de geschiedenis zich dit seizoen een beetje herhalen voor de Leeuwarder voetbalclub, en kan de wedstrijd tegen Ajax weer op zo'n bijzondere manier worden gewonnen.

(Advertentie)
(Advertentie)