Vier storingen bij afvaloven Harlingen in september

25 okt 2016 - 12:07
De ôffaloven REC yn Harns - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Bij de afvaloven in Harlingen zijn in de maand september meer storingen geweest dan tot dusver naar buiten is gebracht. In totaal waren er vier storingen: op 9, 10, 15 en 24 september. Dat valt te lezen op het REC loket van de gemeente Harlingen. De storingen van 10 en 15 september waren al bekend. 

De oorzaak van beide storingen was een kapotte ID-fan. Bij de storing van 10 september kwam 2,5 procent meer dioxine vrij dan bij een gewoon bedrijf is toegestaan. Nu is bekend dat ook bij de storing van 15 september meer dioxine is vrijgekomen. Hoeveel dat precies is, staat niet op het REC loket.

Overschreiding

Bij een storing op 9 september was er een paar uren lang een overschreiding van zoutzuur in de uitstoot. Oorzaak van deze storing was een fout in een product wat gebruikt wordt bij het verbranden van afval. Er zo bicarbonaat geleverd zijn met ''onvoldoende reducerende werking''. De oorzaak van de storing op 24 september was opnieuw een kapotte ID-fan. Dit was een korte storing, waarbij bijna geen dioxine vrijgekomen is.

Boete

Voor de storingen van 9 en 10 september heeft Omrin eerder al een boete opgelegd gekregen, van in totaal 45.000 euro. Voor de andere twee storingen legt de provincie geen boete op. Bureau Witteveen en Bos zal opnieuw onderzoek doen naar de effecten van de storingen in september. Zo zal onder andere de verspreiding van dioxine en vuraan beter inzichtelijk worden gemaakt.

ID-fan

Opvallend is dat bij drie van de vier storingen problemen met de ID-fan de oorzaak waren. Pas in april 2017 zal Omrin een dubbele ID-fan plaatsen, zodat problemen met de ID-fan goed opgevangen kunnen worden.
 

Trefwoorden: 
REC Harlingen storing
(Advertentie)
(Advertentie)