Friese kerkverhalen moeten theater worden

23 okt 2016 - 20:07

In alle kerken van Friesland liggen mooie verhalen. Dat is de overtuiging van het project Under de Toer van de Culturele Hoofdstad. Under de Toer wil in 2018 de 31 mooiste verhalen laten uitgroeien tot een voorstelling, die dan in of bij de kerk opgevoerd kan worden. De oproep werd zondag gedaan in de volle dorpskerk van Huizum in Leeuwarden. De vrijwilligers van deze kerk zijn bezig met het ontwikkelen van een voorstelling over een van de langste gedichten van Jan Jacob Slauerhoff.

Dat vers gaat over de begrafenis van zijn vader bij de kerk van Huizum. Er waren meer kerken en dorpen naar Huizum gereisd om de presentatie bij te wonen; sommigen met een heel concreet idee, anderen om eerst maar even te kijken.

Voorwaarden

De projectleiders van Under de Toer, Jos Thie en Tamara Schoppert, hebben er alle vertrouwen in dat al die verhalen over kerken kunnen uitgroeien tot 31 voorstellingen in het jaar 2018. Het is daarbij het doel om de voorstellingen goed te verspreiden over Friesland en ook over het jaar. De voorstellingen moeten wel aan een vijftal voorwaarden voldoen; de voorstelling moet opgevoerd worden in of bij een kerk, er moet een professionele kunstenaar bij betrokken worden, er moet een vereniging of kerkelijke gemeente bij betrokken zijn en het initiatief moet, als het een beetje kan, ook een Europese dimensie hebben. 16 januari is de deadline voor het inleveren van de voorstellen. Op zijn laatst half april moet duidelijk zijn welke voorstellingen ook door kunnen gaan.

Under de Toer is mogelijk dankzij een subsidie van 5 ton van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

(Advertentie)
(Advertentie)