Drachtster huisarts: "Verdrietig dat patiënt nu dupe is"

21 okt 2016 - 12:38
It sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Het is een erg verdrietige zaak dat ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten een patiëntenstop heeft ingesteld. Dat zegt Wim Brunninkhuis, die al 32 jaar huisarts in Drachten is. Nieuwe patiënten met niet-acute klachten, worden in Drachten pas na 1 januari behandeld.

Volgens de directie is dat nodig, omdat het ziekenhuis geen geld meer heeft voor dit jaar. Brunninkhuis vindt dat de patiënt nu de dupe wordt van het feit dat Nij Smellinghe patiënten uit andere regio's en Groningen heeft geholpen. "Treurig dat meerwerk niet wordt beloond."

Doorverwijzen naar andere ziekenhuizen

Brunninkhuis gaat proberen zijn patiënten door te verwijzen naar andere ziekenhuizen. "Maar mijn inschatting is dat het daar na een aantal weken net zo goed verstopt raakt." Brunninkhuis vindt dat Nij Smellinghe niet fout heeft gehandeld: "Het ziekenhuis in Drachten heeft patiënten uit andere gebieden geholpen, onder andere patiënten van MCL in Leeuwarden die minder mensen heeft kunnen helpen door hun nieuwe patiëntensysteem. Nij Smellinghe moet nu gewoon de kosten vergoed krijgen van de zorgverzekeraars, kosten die andere ziekenhuizen nu niet hebben gemaakt. Ze moeten dat op korte termijn regelen, want de patiënt is nu de dupe."

(Advertentie)
(Advertentie)