Nij Smellinghe schuift patiënten door naar volgend jaar

21 okt 2016 - 09:01

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten stelt een patiëntenstop in. Nieuwe patiënten met klachten die niet acuut zijn, worden pas na 1 januari geholpen. Volgens de directie is dat nodig, omdat het ziekenhuis voor dit jaar geen geld meer heeft. Nij Smelinghe heeft al teveel patiënten geholpen dan vooraf was afgesproken met de zorgverzekeraars.

Dat betekent dat er al 10 miljoen teveel is uitgegeven. De bestaande en geplande afspraken gaan gewoon door. Ook nieuwe patiënten die wel acute zorg nodig hebben, worden nog dit jaar geholpen.

Volgens Nij Smellinghe komt de overschrijding, omdat de wachtlijsten in Drachten kort zijn.

Unieke situatie

Tegen Friesch Dagblad zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, dat het vrij uniek is dat een ziekenhuis al in oktober op zo'n overschrijding afstevent, en maatregels moet nemen zoals nu in Drachten. Een ziekenhuis heeft volgens hem de keus om in te teren op het eigen vermogen of om een patiëntenstop in te stellen. De krant heeft ook met directeur John van Arnhem gesproken. die zegt dat er nog wordt overlegd met de zorgverzekeraars om er voor dit jaar budget bij te krijgen dat bij de andere ziekenhuizen is overgebleven. 

Verklaring Nij Smellinghe

Nij Smellinghe heeft een verklaring op zijn website gezet. De woordvoerder zegt dat de verantwoordelijk bestuurder nu op vakantie is en vrijdag niet kan reageren. 

DFZ: "Problemen zijn bekend"

Woordvoerder Gerrie Riemersma van De Friesland Zorgverzekeraar zegt dat de financiële problemen van Nij Smellinghe bij haar bekend zijn en dat er wordt overlegd over een oplossing om de patiëntenstop van tafel te krijgen. Er zou sprake zijn van een 'constructief' overleg.

Trefwoorden: 
Nij Smellinghe zorg ziekenhuis
(Advertentie)
(Advertentie)