Wie moet het worden: Donald Trump of Hillary Clinton?

20 okt 2016 - 19:18

De afgelopen nacht was het laatste grote televisiedebat tussen de beide Amerikaanse presidentkandidaten: Dondald Trump en Hillary Clinton. Heel wat mensen hebben naar het debat gekeken. Het blijft spannend, maar het gaat natuurlijk ook om de post van de machtigste man of vrouw voor de komende vier jaar. Wij vroegen twee Amerikawatchers, Bianca Pander en Minne Koopmans, wat zij vonden van het debat. Bianca zit in het campagneteam van Clinton, Minne is student bestuurskunde in Amsterdam.

Goed begjn

“Ik vond dat het debat aan beide kanten heel goed begon”, zegt Bianca Pander. “Ze spraken heel goed hun eigen doelgroepen aan, vanaf het eerste antwoord eigenlijk al. Hilary was veel feller dan in de eerste debatten, dat viel mij op. Ze zat er bovenop, was zelfverzekerd en liet een goede indruk achter. Het was het meest inhoudelijk debat wat we hebben gezien.

''Trump eerst goed, daarna niet meer''

“De eerste dertig minuten was Trump goed, daarna niet meer”, zo zegt Pander. Toen begon hij door de microfoon te schreeuwen. Hij schold en dat is niet goed. Hij werd wat ongeduldig.” Volgens Minne Koopmans was de Amerikaanse vastgoedmagnaat in het begin wat te rustig. “Ik vond hem wat ingetogen. Clinton was feller. Gaandeweg veranderde dat wel. Wat mij direct opviel was dat ze elkaar geen hand gaven. Dat zegt al veel over hoe de verhoudingen tussen de twee liggen.”

Uitspraken

In het debat vielen een aantal uitspraken van Trump op. Zo zei hij dat hij niet weet of hij de verkiezingsuitslag zal accepteren. “Hij wordt ongeduldig. Er zijn dingen gezegd die niet worden gerespecteerd door de kiezers”, zo zegt Bianca Pander. Ook zei Trump dat de verkiezingen ‘rigged’ zijn, dat er mee is geknoeid.

Media op de hand van Clinton

Wat volgens Minne Koopmans niet kan, maar wel zo is, is dat de Westerse media heel duidelijk voor Hillary Clinton is. “Trump wordt door de media neergezet als een gevaarlijke terrorist. Ook wordt hij beoordeeld op dingen die hij dertig of veertig jaar geleden heeft gezegd. Bij Clinton kun je je ook richten op haar ‘e-mail-affaire’, maar dat wordt niet gedaan.”

Over twee weken beginnen de Amerikaanse verkiezingen. Heb jij al een idee wie uiteindelijk wordt benoemd tot president van de Verenigde Staten? Reageren kan op onze Facebook-pagina.

(Advertentie)
(Advertentie)