Tunnel Centrale As te steil voor ouderen en gehandicapten

20 okt 2016 - 18:07

De nieuwe fietstunnel onder de Centrale As bij Hurdegaryp is te steil voor sommige fietsers. Naar beneden gaat goed, maar om boven te komen moeten mensen flink op de pedalen staan. Ouderen en gehandicapten zijn bang te vallen met de fiets. Ze mijden de tunnel.

De tunnel van de Stationsstraat naar de Slachtedyk is er gekomen na een handtekeningenactie van de Hurdegariper bevolking. Eerst zou de weg helemaal worden afgesloten voor verkeer. Maar omdat de weg wordt gebruikt door fietsers die naar natuurgebied het Bûtenfjild willen, kwam er toch een tunnel.

Vanwege het natuurgebied heeft de tunnel een 'recreatief karakter' gekregen, zegt Willem de Boer van de Centrale As. De tunnel is steil omdat er te weinig ruimte is. "Dit is het maximale wat haalbaar is, omdat de tunnel wordt ingeklemd tussen twee bochten. Dorpsbelang Hurdegaryp wilde geen bochten in de tunnel hebben", zegt De Boer. Daarom is de tunnel niet volgens de richtlijnen gebouwd.

Tytsjerksteradiel is de beheerder van de tunnel. De gemeente zal strooien in de steile fietstunnel als het begint te vriezen.

Begin volgend jaar wordt er een tunnel gebouwd voor doorgaand fietsverkeer aan de westkant van Hurdegaryp. Die voldoet wel aan de richtlijnen.

(Advertentie)
(Advertentie)