"Opruimplicht voor het probleem van de plastic soep"

20 okt 2016 - 13:20

Er moet een opruimplicht komen voor plastic afval in de Waddenzee. Niemand is op dit moment verantwoordelijk voor het opruimen van de plastic rommel op de Wadden, maar dat lijkt te veranderen. Steeds meer burgers en organisaties komen met concrete initiatieven waardoor overheden en instanties ook in beweging komen.

In opdracht van 'Programma naar een Rijke Waddenzee' is een rapport verschenen met een overzicht van wat er nu al gebeurt en aanbevelingen om het probleem structureel op te lossen. Een van de aanbevelingen is een zogenaamde opruimplicht.

Wie is verantwoordelijk?

Het rapport is opgesteld door Nienke Dijkstra van innovatie en adviesbureau Doe eens Wad. "Op dit moment zijn er ontzettend veel mensen enthousiast om het probleem van de plastic soep aan te pakken. Probleem is alleen wie de regie en de coördinatie hiervan in handen heeft. De problematiek is er. Nu moeten we met zijn allen gaan bedenken hoe we het gaan aanpakken. Het is uiteraard niet direct te realiseren, maar we moeten in ieder geval met elkaar doelen stellen."

(Advertentie)
(Advertentie)