Bedrijf Jelle Bijlsma krijgt loswal bij Kootstertille

19 okt 2016 - 18:53

Grond-, weg- en waterbouwbedrijf Jelle Bijlsma van Giekerk wil de komende jaren veel meer over het water vervoeren. Volgens directeur Jelle Coen Bijlsma is dat efficiënter, goedkoper en duurzamer, want 50 schepen kunnen evenveel grond vervoeren als 5.000 vrachtwagens.

Om deze verandering mogelijk te maken zal Jelle Bijlsma bij Kootstertille een eigen loswal inrichten, met ruimte voor voldoende grondopslag. Dat zal Van Assen Sloopwerken doen, sinds een paar jaar onderdeel van Bijlsma.

Investering

Het bedrijf zal zo'n 2 miljoen in de eigen haven investeren. Zodra de nieuwe haven klaar is, wil Jelle Bijlsma veel meer grond en andere zaken over het water vervoeren, zegt directeur Bijlsma.

Bijlsma hoopt de nieuwe haven in de loop van volgend jaar in gebruik te nemen. Om de aanleg mogelijk te maken, moet eerst een fietspad worden omgelegd en een huis gesloopt. Bijlsma heeft voor de aanleg grond geruild met de gemeente Achtkarspelen.

Duurzaam

Het grond-, weg- en waterbouwbedrijf is al een aantal jaren bezig met het inzetten op duurzaamheid. Het bedrijf doet dat onder andere met een energieneutraal gebouw, zonnecollectoren en elektrische auto's. Directeur Bijlsma omschrijft dit beleid als 'zakelijk idealisme'. Het bedrijf is in het bezit van duurzaamheidslabel 5 voor grond-, weg- en waterbouwbedrijven. De firma hoopt dat dit ook meer werk zal opleveren, omdat sommige overheden duurzame bedrijven voorrang geven bij aanbestedingen. Volgens Bijlsma zijn echter nog lang niet alle Friese gemeenten zo ver dat ze hier rekening mee houden. Bijlsma vindt dat jammer. Hij is van mening dat gemeenten bij aanbestedingen niet alleen moeten kijken naar de laagste prijs, maar ook naar de milieubelasting van een project.

(Advertentie)
(Advertentie)