Melkveehouders willen duidelijkheid over fosfaatrechten

19 okt 2016 - 16:57

Melkveehouders voelen zich bedonderd en zijn de onduidelijkheid over fosfaatrechten zat. Fosfaat zit in mest en daar produceren boeren teveel van en het is schadelijk voor het milieu. Staatssecretaris Van Dam zou in januari met een nieuwe fosfaatwet komen, maar dat is een jaar uitgesteld.

Een groep boze boeren roept collega's op om filmpjes naar de staatssecretaris te sturen met de hashtag 'laarzenactie'. In de video's vertellen boeren wat de situatie met de familie doet en doen ze als protest de laarzen uit.

Overschot

Veel boeren hebben na het verdwijnen van het melkquotum gekozen voor uitbreiding van het bedrijf en dus voor meer koeien. Nu is er een overschot aan koeien, koeienmest en fosfaat. In 2015 is in Nederland 176,3 miljoen kilo fosfaat geproduceerd. Dat is 3,4 miljoen meer dan het Europese vastgestelde maximum. Een groot deel daarvan komt uit de melkveesector. Het gaat om 17.000 melkveehouders in Nederland.

Kompas

Janita ten Berge, melkveehouder uit Steggerda, weet het als ondernemer niet meer. "Ons kompas is weg, de spelregels worden zo snel veranderd, daar kunnen we niet op koersen. Dit kan boeren de kop kosten en er zullen zeker honderden koeien moeten worden afgemaakt." De boeren vragen aan de staatssecretaris of hij binnen twee weken met een oplossing komt.

(Advertentie)
(Advertentie)