Friese werknemers zijn langer en vaker ziek

18 okt 2016 - 12:53

Friese werknemers zijn gemiddeld langer en vaker en ziek dan werknemers in Noord-Holland en Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Acture, een particuliere uitvoerder van de ziektewet. Het verschil bedraagt een paar dagen per jaar. Een gemiddelde Nederlandse werknemer is tien dagen ziek, in Fryslân zijn dat twaalf dagen.

Werknemers in Groningen en Drenthe zijn nog vaker ziek dan de Friezen. Volgens directeur Maudi Derks van Acture heeft dat te maken met vergrijzing en het lagere opleidingsniveau.

Zwaar werk

Mensen met een lagere opleiding, zoals bouwvakkers, doen fysiek zwaarder werk en lopen daardoor een hoger risico om ziek te worden. Het heeft ook te maken met de arbeidsmarkt. "Een groter aanbod aan arbeid is zowel goed voor de economische ontwikkeling als de fysieke gezondheid van de werknemer."

Vrouwen zijn gemiddeld wat langer ziek dan mannen. "Bij vrouwen is net wat vaker sprake van psychische klachten en psychische klachten leiden tot een wat langer ziekteverzuim dan lichamelijke klachten."

Trefwoorden: 
ziek werknemers
(Advertentie)
(Advertentie)