DDB: "Geef boeren premie als ze koeien naar de slacht doen"

15 okt 2016 - 07:34
Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Om het fosfaatoerschot op te lossen, moeten boeren een premie krijgen als ze koeien naar de slacht brengen. Dat zegt de vereniging van melkveelhouders Dutch Dairymen Board (DDB).

Op dit moment voldoet Nederland niet aan Europese regels over de uitstoot van fosfaat in koeienmest. Dat komt doordat er teveel koeien zijn. Door het verdwijnen van het melkquotum in 2015 hebben veel boeren gekozen voor uitbreiding van het bedrijf, en dus voor meer koeien. 

Jaar uitstel

Onlangs maakte staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bekend dat de invoering van fosfaatrechten een jaar is uitgesteld, van 1 januari 2017 naar 1 januari 2018. 

Door een bepaald maximum aan fosfaat per boer toe te staan, zou de totale uitstoot van fosfaat dalen. De fosfaatrechten zijn geld waard. Ze zouden ook verhandeld kunnen worden.

Verbijsterd

Volgens de Europese Commissie (zeg maar de Europese regering) is dat illegale staatssteun. Boerenbelangorganisatie LTO is daar verbijsterd over. 

Dat de veestapel moet inkrimpen, daar is volgens voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board niet aan te ontkomen. En om ervoor te zorgen dat zo'n eventuele slachtpremie effectief is, moeten boeren die het geld kijken, wel kunnen aantonen dat de koeien inderdaad naar de slager zijn gegaan. 

(Advertentie)
(Advertentie)