Jopie Huismanmuseum viert 30-jarig jubileum met eerbetoon

14 okt 2016 - 15:09

Met de tentoonstelling 'Mijn Jopie' viert het Jopie Huismanmuseum in Workum het 30-jarig bestaan. In de jubileumtentoonstelling brengen dertig mensen een eerbetoon aan de schilder. In verhalen laten ze herinneringen aan de kunstenaar en zijn werk zien, horen of lezen.

Een daarvan is Youp van 't Hek. Hij doet iets met de letter K om te ageren tegen de 'echte kunstwereld' die neerbuigend doet over het werk van Huisman. De tentoonstelling is vrijdag geopend en vanaf zaterdag toegankelijk voor publiek.

Toegankelijke kunst

Cabaretier Youp van 't Hek houdt van de "alledaagsheid van Huismans schilderijen" en noemt ze "kunst met een vetgedrukte K, die ontroert en je een zachte glimlach bezorgt." Andere deelnemers aan de jubileumexpositie zijn Foppe de Haan, Lutz Jacobi, Freek de Jonge en Hans Wiegel. Syb van der Ploeg schreef een lied over Jopie.

Jopie Huisman (1922-2000) werd beroemd vanwege zijn toegankelijke kunst, schilderijen van gewone gebruiksvoorwerpen. Zo'n 2,5 miljoen mensen hebben het museum al bezocht. De expositie 'Mijn Jopie' is te zien van 15 oktober tot en met 23 april 2017.

(Advertentie)
(Advertentie)