Gerestaureerde poldermolen bij De Sûkerei is in gebruik

14 okt 2016 - 16:00

Poldermolen 'De Mearmin' is vrijdag officieel in gebruik genomen in openluchtmuseum De Sûkerei in Damwâld. De watermolen uit 1892 stond oorspronkelijk bij Readtsjerk. In 2014 is de molen overgenomen door stichting De Sûkerei en daarna helemaal opgeknapt.

Drie vrijwillige molenaars houden de nieuwe aanwinst draaiende. Het terrein rondom de molen kan worden bemaald nu de waterhuishouding opnieuw is ingericht. De molen draait woensdag- en zaterdagmiddagen, als het weer het toelaat.

Rijksmonument

De poldermolen is in 1968 verplaatst naar het Geastmer Mar onder Dokkum. In 1990 kreeg het de status van rijksmonument en werd het eigendom van Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel. In 2014 is de molen overgenomen door stichting De Sûkerei.

Bij cultuurhistorisch centrum De Sûkerei staat het leven en wonen in de Noardlike Fryske Wâlden omstreeks 1900 centraal. Er staan drie wâldhúskes, die eerder in De Falom, Rinsumageast en De Westereen stonden. De oude cichoreidrogerij uit 1875 stond eerder bij de brug over de Falomster Feart. Het is ingericht als bezoekerscentrum waar het productieproces is te zien.

(Advertentie)
(Advertentie)