ChristenUnie wil Friese taal in de grondwet hebben

13 okt 2016 - 21:48

De ChristenUnie in de Tweede kamer wil de discussie over het fries in de grondwet nieuw leven in blazen. Na een lange discussie was het kabinet zes jaar geleden bereid om het Fries - en ook het Nederlands - in de grondwet op te nemen. Landen als Finland, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden hebben hun taal ook in de grondwet verankerd.

Maar toen in 2010 het kabinet Balkenende IV viel, raakte de wetswijziging op de achtergrond. Minister Donner kwam ter compensatie met een speciale taalwet. De ChristenUnie wil nu dat het Fries alsnog in de grondwet wordt opgenomen.

Het plan "Fries in de grondwet' staat in het nieuwe verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie vrijdag presenteert. De partij denkt dat dat van belang is, omdat het gebruiken van het Fries onder druk staat. Als voorbeeld noemt lijsttrekker en fractievoorzitter Gert Jan Seegers de discussie over de regionale omroepen van de laatste twee jaar, waarbij ook Omrop Frsylân flink moet bezuinigen. Het Fries is een erkende Rijkstaal, stelt de ChristenUnie. Dat moet ook tot uitdrukking komen in het budget voor de Omrop.

(Advertentie)
(Advertentie)