VV Buitenpost en KV Flamingo's sluiten kunstgras voor jeugd

13 okt 2016 - 21:40

De kunstgrasvelden van voetbalvereniging Buitenpost en korfbalvereniging Flamingo's op sportpark De Swadde in Buitenpost zijn vanaf maandag gesloten voor trainingen en wedstrijden van jeugdspelers tot en met 19 jaar. Dat hebben de besturen van beide verenigingen, omdat de rubberkorrels die op de velden worden gebruikt mogelijk kankerverwekkend zijn.

Het kan zijn dat sommige teams door de sluiting nog maar een keer in de week kunnen trainen, in plaats van twee keer.

Volwassenen mogen zelf kiezen

Senioren mogen zelf kiezen of ze wel of niet het kunstgras willen gebruiken, zegt voorzitter Paul Olijve van VV Buitenpost. "Wij nemen de jeugd in bescherming en laten de lastige vraag of het wel of niet verstandig is op het kunstgrasveld met rubberkorrels te spelen niet over aan kinderen." De club vraagt aan verenigingen met een kunstgrasveld waar jeugdspelers een uitwedstrijd spelen, om rekening te  houden met het standpunt van de club, en de jeugdteams een gewoon grasveld te geven. 

Gezondheidsrisico's

"Wij zijn tot de keuze gekomen omdat het onduidelijk is hoe groot de gezondheidsrisico's zijn van het spelen op het kunstgrasveld met rubbergranulaat. Dit naar aanleiding van het tv-programma Zembla dat een uitzending heeft gewijd aan dit onderwerp." zegt Olijve.

Geen duidelijkheid

Het landelijk overleg van afgelopen maandag tussen KNVB, RIVM, het ministerie van VWS en de Vereniging Sport en Gemeenten heeft voor VV Buitenpost en KV Flamingo's te weinig duidelijkheid gegeven over de risico's voor met name jeugdspelers. "Wij willen ook niet wachten op de uitslag van het nieuwe onderzoek dat het RIVM gaat verrichten", aldus Olijve. Het besluit om de velden te sluiten geldt in ieder geval tot de uitkomsten van het onderzoek naar het spelen op kunstgrasvelden.

(Advertentie)
(Advertentie)