Omroep Max komt met docu over Leeuwarder skûtsje

13 okt 2016 - 21:06

Het Leeuwarder skûtsje staat centraal in een documentaire die Omroep Max uitzendt. De Hilversumse omroep heeft dit jaar opnamen gemaakt bij de restauratie van het schip, de wedstrijden en bij schipper Siete Meeter thuis. De documentaire wordt in december uitgezonden.

Max-baas Jan Slagter heeft niet zomaar voor het Leeuwarder skûtsje gekozen. Vorig jaar was hij al aan boord bij de Leeuwarders tijdens de strijd om de Frisobokaal op het Snekermeer. Dat is een wedstrijd tussen SKS-skûtsjes met bobo's aan boord.

Doodsangsten

Een flinke windstoot zorgde ervoor dat het skûtsje bijna omsloeg. En ook al had Slagter een zwemvest aan, hij was doodsbang, zo gaat het verhaal. Slagter kan helemaal niet zwemmen. Hij wilde naar de wal. De fokkenist, die bij de wedstrijdbemanning hoort, zei dat het schip niet zomaar zou omslaan, 'Je kan wel terug,'zei de fokkenist, 'maar dan moet je wel sponsor worden. Anders gaan we nog een rondje.' Ze zijn weer aan wal gegaan, de wedstrijd was toch al voorbij. En eenmaal aan wal was Slagter een man van zijn woord. Afspraak is afspraak, zei hij, we doen mee.

Siete gaat en Willem komt

Volgens voorzitter Marco Quak van het Leeuwarder skûtsje kan het zomaar zijn dat er een tweede deel komt van de documentaire. Want er gebeurd nogal wat bij de Leeuwarders. Siete Meeter is geen schipper meer, het helmhout is overgenomen door Willem Zwaga.

"Scherven brengen geluk" aldus Quak.

(Advertentie)
(Advertentie)