Vijf tips: Veilig online voor dummys

13 okt 2016 - 19:02
De maskotte fan it ynternet

Internet, wie werkt er tegenwoordig niet mee? Het world wide web is niet meer weg te denken uit ons huidige leven. Toch kan het internet een heel gevaarlijke omgeving zijn. Zo werd er een cyber-crimineel uit Leeuwarden opgepakt die meer dan 400 slachtoffers heeft gemaakt.

Er zijn virussen, hackers, spyware en nog meer. Het klinkt allemaal heel eng, maar er zijn genoeg manieren om veiliger met het internet om te gaan. Houdt daarom deze tips van onze internetredactie in je achterhoofd, dan moet het allemaal wel goed komen!

1. Installeer een antivirus

1. Installeer een antivirus

Een computer kan op veel manieren geïnfecteerd worden met een virus. Denk aan het downloaden van een bestand, het bezoeken van een onveilige website of een verdacht mailtje. Een virusscanner zorgt ervoor dat je geen digitale infectie krijgt. Als er dan wel een virus op je computer staat, dan wordt dat verwijderd. Een echte dokter voor je pc! (persoonlijke computer, niet het kaatsgebeuren)

Maar wat doet een virus precies?

Dit verschilt per virus. Zo kan het ervoor zorgen dat de pc niet meer functioneert of dat hij trager wordt. Daarnaast kan het virus er ook voor zorgen dat andere mensen toegang krijgen tot je bestanden of met je kunnen meekijken. Kortom, dit moet je niet willen.

Goh, dat klinkt niet zo mooi, maar hoe kom ik aan zo'n scanner?

Er zijn meerdere scanners beschikbaar. Sommige moet je voor betalen, maar ze zijn er ook gratis. Dat zijn zeg maar de basisscanners. Mocht je nu geen geld over hebben voor een scanner, dan kun je een van de volgende scanners gratis downloaden:

- Avast Free Antivirus
- AVG AntiVirus Free

2. Download / installeer nu niet zomaar bestanden

Om software te installeren maak je vaak gebruik van een .exe bestand. Dit is een extensie-type (denk aan .dok voor Word of .jpg voor een afbeelding) dat je gebruikt om dingen op je pc te zetten. Open je zo'n bestand zonder dat je weet wat het is, dan kan je pc zomaar worden geïnfecteerd. Dit doet hij omdat jij er toestemming voor geeft. Zie het als je huissleutels aan een inbreker geven. Dat lijkt ons niet de bedoeling.

Maar waar moet ik dan op letten?

Er zijn genoeg goede .exe bestanden, zoals Spotify, die je ook gebruikt om het programma op te starten. Dat is dan ook weer een .exe bestand. Let vooral op wat je aan het downloaden bent. Wanneer je muziek- of videobestanden download, dan zijn dit nooit .exe-bestanden. Download je een torrentbestand, dan kan dat ook nooit een .exe-bestand zijn, al klopt de titel misschien wel.

O ja, als je wat aan het installeren bent, installeer dan niet de toolbar. Dit zorgt ervoor dat de browser een stuk trager wordt.

3. Gebruik sterke wachtwoorden

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Natuurlijk moet je sterke wachtwoorden gebruiken, maar wat is nu een sterk wachtwoord en waarom moet ik er een gebruiken? Moet ik dan GruttePier123 als wachtwoord gebruiken? Dat is toch een sterk figuur? Nou, het zit zo: je wachtwoord beschermt je account. Het is je sleutel. Nu kun je wel denken: maar ik heb helemaal niets belangrijks op mijn account. Maar vaak zijn bankgegevens, telefoonnummers of persoonsgegevens aan je account gekoppeld. Dit zijn gegevens die je niet moet laten slingeren. Dus dan is een sterk wachtwoord toch wel handig.

Wat is dan een sterk wachtwoord en een zwak wachtwoord?

Zwak Sterk
123456 P0mPB33r!
Password T0mk3Tr3!n92
12345678 GRi3N!Bo3kje
Qwerty P@P!3rBRoeK
abc123 DMfF15:40!
123456789 Hj03D!Fyskjuh
111111 GrUTt3K@t!

(Gebruik deze wachtwoorden niet! Dit zijn voorbeelden je moet dus zelf ff crea-bea zijn ;))

Gebruik verschillende tekens / letters en cijfers en probeer er wat logisch aan vast te haken, zodat je het wachtwoord wel kunt onthouden. Zoals: DMfF15:40! = DMfF ('De Midje fan Fryslân') of 15:40 (tijd van het techblokje) met een ! want dan moet je even luisteren ;). Dan nog ff experimenteren met de hoofdletters en zo moet het wel goed komen.

Houdt wel in de gaten dat je niet iets bedenkt wat te duidelijk met je eigen leven te maken heeft. Anders is het wachtwoord ineens een stuk makkelijker te raden. Dus als je een koekjesbakker bent, bedenkt dan geen wachtwoord met koekjes of bakkers. Mocht je lui zijn, dan kun je ook nog een wachtwoord bedenken via: strongpasswordgenerator.com

Naast een sterk wachtwoord is het ook handig om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Doe je dat wel ... tsja dan hoeft er maar één wachtwoord te worden geraden om overal bij te kunnen.

4. Phishing, klik niet zomaar op linkjes

Soms krijg je zomaar ineens een mailtje van je bank of provider dat ze nog geld van je krijgen. Nu is dat 9 van de 10 keer een zogenaamde 'phishing mail', een mailtje dat je naar een site stuurt waar je dan moet inloggen met je bankgegevens. Wanneer je dat dan doet, dan kunnen ze geld van je rekening halen. Dus niet inloggen!

Het is namelijk zo dat over het algemeen banken/organisaties je niet zomaar een mail sturen om ergens in te loggen. Mocht je een mail van je bank ontvangen, log dan via de browser in en klik niet op de link in je mail. Dan weet je 100% zeker dat je op de goede site zit.

Mocht je het allemaal niet vertrouwen, dan is de kortste klap om gewoon even met de bank/organisatie of persoon te bellen. Beter het zekere voor het onzekere nemen.

Daarnaast, vergeet nooit: Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar. Krijg je een mail dat je een miljoen gewonnen hebt, of wat dan ook, het is niet waar. Moet je eerst een bedrag overmaken voordat je het miljoen krijgt? Doe het niet! Hete meiden die zin in je hebben ... Oe, dat klinkt wel heel uitnodigend! Nee, nee, het is allemaal nep, dus klik er niet op. Gewoon niet doen!

5. Vertrouw je het niet, bel een expert!

5. Vertrouw je het niet, bel een expert!

Weet je niet precies wat je allemaal aan het doen bent en je pc crasht, stop dan en bel een kennis/vriend die verstand van computers heeft. Wij horen vaak genoeg van "Ja het was al zo, ik heb echt niets gedaan!". Jaja, waarschijnlijk per ongeluk op die hete meiden gedrukt of wat verkeerds geïnstalleerd. Dan is het gewoon het beste dat er even een expert naar kijkt om de problemen te verhelpen.

Veel plezier in de magische wereld van het internet en geniet er vooral van!

Trefwoorden: 
internet
(Advertentie)
(Advertentie)