Storingen bij bruggen Afsluitdijk: kosten 1,3 miljoen euro

De storingen aan de bruggen in de Afsluitdijk hebben Rijkswaterstaat 1,3 miljoen euro gekost. Het gaat om extra maatregelen die genomen zijn om de brug draaiende te houden. In januari ging de brug kapot. Er was een kabelbreuk in een van de bruggen. Als gevolg stonden er lange files op de Afsluitdijk. De provincie had er genoeg van en drong aan op maatregels.
De storing werd veroorzaakt door kabels die losgetrokken zijn bij het openen van de brug. Daarna bleven de storingen aanhouden. Om die zo snel mogelijk op te lossen, werd besloten 24 uren per dag een monteur te plaatsen op de Afsluitdijk. Dat betekende dat er drie monteurs in een ploegendienst actief waren. Ook zijn er extra maatregelen genomen om de brug te koelen bij warm weer.
Niet meer dicht
Die maatregelen zijn genomen nadat het eind juni compleet volledig misging. Op eenn warme dag kon de brug niet meer dicht. Het verkeer stond uren stil voor de dichte brug. Vele automobilisten dreigden onwel te worden. De brandweer en een cateringsbedrijf werden ingeschakeld om mensen van drinken te voorzien.
Om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurd, zijn de zogenaamde 'rij-ijzers', zeg maar de beschermingsrand van de brug, ingekort. De kosten hiervoor waren 290.000 euro. De rekening voor snelle reparaties is 107.000 euro. Het gaat dan onder andere om het vervangen van materialen.
Extra kosten
Volgens woordvoerder Sylvia de Bres staat Rijkswaterstaat voor de extra kosten. Die waren ook nodig om de beschikbaarheid van de brug zo goed mogelijk te garanderen. Een bedrag van 700.000 euro voor het permanent stationeren van een storingsmonteur lijkt hoog, maar het zijn volgens haar 'gewone' tarieven. Ook de kosten voor het in de gaten houden van de temperatuur en de extra koeling op de brug, 200.000 euro, zijn goed te verklaren.
Woordvoerder Jan Arendtz van de provincie zegt dat de kosten voor het bedrijfsleven in Fryslân alleen al veel hoger liggen. Veel mensen hebben lang stilgestaan voor een dichte brug en dat zijn verloren uren, zo zegt Arendtz. Gedeputeerde Klaas Kielstra heeft geregeld aangedrongen op maatregelen. Volgens hem geeft al het onderhoud aan dat er zo snel mogelijk een nieuwe goede brug moet komen.
40 miljoen beschikbaar
Voor het volledige onderhoud aan alle bruggen en sluiscomplexen rondom het IJsselmeer heeft Rijkswaterstaat 40 miljoen euro beschikbaar voor een periode van vijf jaar. Naast de Afsluitdijk vallen daar ook de sluizen van Nijkerk, Kampen en die in de weg tussen Enkhuizen en Lelystad onder.
Werkzaamheden
Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de brug en de sluis in de Afsluitdijk bij Den Oever. Met drie ploegen wordt daar hard gewerkt om het volledige systeem op te knappen en te moderniseren. Over zes weken moet dit werk afgemaakt zijn. Hetzelfde werk is eerder al gedaan bij Kornwerderzand. Toen de sluis daar klaar was, voer een vissersboot dezelfde dag nog tegen de sluis aan, waardoor die weer beschadigd raakte.