Leeuwarder cybercrimineel maakt 400 slachtoffers

13 okt 2016 - 07:13

De politie heeft in juli een 35-jarige man uit Leeuwarden opgepakt op verdenking van oplichting, computervredebreuk en identiteitsfraude. De Leeuwarder, die soms ook in Sneek woonde, maakte websites voor bedrijven en bouwde daarin een soort achterdeur, een zogenaamd script. Daardoor kon hij achter inloggegevens komen van de slachtoffers.

Die gebruikte hij om bijvoorbeeld de identiteit van een Facebook-vriend over te nemen of om spullen te bestellen bij webwinkels. Op deze manier kwamen de slachtoffers er niet achter dat ze werden opgelicht.

400 slachtoffers

De verdachte heeft meer dan 400 mensen opgelicht voor een bedrag tussen de 100 en 7.000 euro. In totaal is de Leeuwarder er een ton rijker van geworden. De man gebruikte het geld om zijn gokverslaving te bekostigen.

De zaak kwam in november 2014 op gang toen een webwinkel aangifte deed bij de politie. Al snel werd duidelijk dat de Leeuwarder de spil was in een grote cybercrime-zaak. Omdat het een ingewikkeld en lang onderzoek was met veel slachtoffers, heeft het lang geduurd voordat ze hem konden pakken.

Unieke zaak

De politie spreekt van een unieke zaak. Vooral omdat de Leeuwarder op een slimme manier zijn slachtoffers oplichtte. Volgende week moet de verdachte voorkomen op een pro-forma zitting. Jusitie zal de rechter dan vragen om de man langer vast te houden, omdat hij anders weer de fout in zal gaan.

(Advertentie)
(Advertentie)