3D metaalprinter geeft Drachten innovatieve stimulans

12 okt 2016 - 21:26

Op het terrein van Philips in Drachten is woensdag het nieuwe 'High Tech Field Lab' geopend. Het is opgezet door het innovatiecluster Drachten. In het laboratorium staat een 3D-metaalprinter. Daarmee kunnen complexe vormen geprint worden. Het product dat eruit komt is zo sterk dat het bijna overal voor gebruikt kan worden.

Met de printer kan veel geld bespaard worden. Zo is er minder metaal nodig om bijvoorbeeld een cilinder te maken. Voor Philips zit de besparing in tijd.

Met de hulp van de printer kan het bedrijf in vijf dagen een mal maken voor een nieuw scheerapparaat. Nu neemt dat al snel een maand of twee in beslag.

Onderwijs

Naast de bedrijven krijgt ook het onderwijs een grote rol in het laboratorium. Zo wordt er samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen en met de hogescholen in Noord-Nederland. Ook ROC Friese Poort heeft aansluiting gezocht.

Nieuwe producten

Het innovatiecluster Drachten is een initiatief van 15 technologische bedrijven. Ze werken daar samen om nieuwe producten te ontwikkelen. Het is de bedoeling om op jaarbasis met 50 nieuwe innovatieve producten te komen.

(Advertentie)
(Advertentie)