Problemen jongeren en kinderen steeds heftiger en complexer

12 okt 2016 - 18:21

De problemen van jongeren en kinderen in de jeugdzorg worden steeds heftiger en complexer. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Ook kregen in 2015 opvallend meer gemeenten meldingen van problemen bij jongeren of kinderen.

De problemen van de jongeren hebben volgens het Regiecentrum steeds vaker meerdere lagen, waardoor ze minder makkelijk opgelost kunnen worden. Ook zijn er in de cijfers verscheidene stijgingen te zien, zoals een procentuele toename van het aantal kinderen dat te maken heeft met huiselijk geweld.

'Vrijwillig traject'

Toch moeten die cijfers in een context geplaatst worden. Door de verandering van de zorg worden er minder jongeren door de rechter doorverwezen naar de jeugdzorg. Meer kinderen komen in een zogenoemd 'vrijwillig traject'. De groep cliënten is dus kleiner, dus als er dan hetzelfde aantal zaken is van kindermishandeling, maar de groep cliënten is kleiner, dan gaat het percentage omhoog. De stijging is dus minder dramatisch dan het in eerste instantie lijkt.

Preventie

Toch wil het Regiecentrum wel dat gemeenten en ook wijkteams nog meer inzetten op preventie, door het eerder signaleren van problemen binnen gezinnen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat met name na een scheiding het risico toeneemt dat een kind in de jeugdzorg belandt.

(Advertentie)
(Advertentie)