Tegels uit Menaldum voor Erasmus-kunstwerk in Rotterdam

11 okt 2016 - 13:31

Het Erasmus-kunstwerk in Rotterdam bestaat voor een groot gedeelte uit tegels van tegelfabriek Albarello uit Menaldum. De fabriek heeft 1400 tegels geleverd voor de voorkant van het kunstwerk, dat het geboortehuis van humanist en denker Desiderius Erasmus uitbeeldt.

Het echte geboortehuis is er niet meer, het kunstwerk komt wel op die plaats. De tegels vormen het portret van Erasmus en op de tegels zijn uitspraken van de humanist te lezen. Desiderius Erasmus is de meest beroemde Rotterdammer.

Speciale printmethode

De tegeltjes die Albarello heeft geproduceerd zijn met een speciale keramische printmethode gemaakt en bewerkt met de traditionele schildertechniek. Op sommige tegeltjes zijn zelfs gouden accenten aangebracht. Het bevestigen van deze tegels is vakwerk en ook dat heeft een Fries tintje. Het wordt gedaan door Andries Planting van Lemmer. Hij heeft over de hele wereld tegels op kunstwerken in de buitenlucht gezet. In de fabriek van Albarello in Menaldum is maanden aan de tegels gewerkt. Op 28 oktober, de geboortedag van Erasmus, wordt het kunstwerk door burgemeester Aboutaleb onthuld.

(Advertentie)
(Advertentie)