Surfen met een drone? Fries bedrijf doet geslaagde test

10 okt 2016 - 17:08

Het is wat raar om te zien, een surfer die voortgetrokken wordt door een drone, maar het kan. Het bedrijf Custom Drone uit Wâldsein en kitesurfschool Antix Sports in Workum hebben zondag op het IJsselmeer een geslaagde test gedaan met het dronesurfen. Volgens eigen zeggen zijn ze de eersten in Europa.

Dronesurfing komt overwaaien vanuit Amerika. Het lijkt op kitesurfen, maar dan met een drone in plaats van een vlieger. Door filmpjes op internet is de 20-jarige Mark Woortmeijer van Custom Drone op het idee gekomen om het zelf ook eens te proberen.

Windstil

Het was zondag windstil bij Workum en dat was ideaal voor de test, zei Woortmeijer. Bij de test hebben ze een grote drone gebruikt die 10 tot 15 kilo kan tillen en een speciale surfplank. Er kan tot windkracht 4 met deze drone worden gesurft, terwijl er voor kitesurfen juist een hardere wind nodig is. Het zou elkaar mooi kunnen aanvullen, zo zegt Woortmeijer. "Zondag zaten er kitesurfers op het strand, want ze konden het water niet op. Met een drone was dat wel mogelijk geweest." Volgens hem zijn de materiaalkosten voor beide vergelijkbaar, rond de 5000 euro.

Kan beter

De dronebouwer is tevreden over de test, maar volgens hem kunnen de prestaties nog beter. "Het zou mooi zijn om sterkere accu’s te hebben en een drone die autonomischer is. Dan kun je in de toekomst misschien ook solo dronesurfen." Op dit moment zijn er minstens drie mensen nodig. Twee op het strand, van wie een de drone bestuurt en de ander de omgeving in de gaten houdt en natuurlijk een op de surfplank. Hij is ook erg blij met de samenwerking met de Workumer kitesurfschool. "Zonder hen was het nooit gelukt!"

Werk en school

De jonge Woortmeijer begon bijna drie jaar geleden met zijn bedrijf in drones. Gewoon vanuit het ouderlijk huis. Hij bouwt ze op bestelling in alle soorten en maten. Verder zit hij in het laatste jaar van zijn opleiding Commercial Engineering aan het Friesland College. Zijn drones worden ook gebruikt in de landbouw, om bijvoorbeeld gewassen te scannen op ziektes, en in de beveiliging.

(Advertentie)
(Advertentie)