Twee Friese slagers genomineerd voor 'Lekkerste Bal Gehakt'

10 okt 2016 - 11:18

Het wordt een spannende dag voor de Friese ambachtelijke slagers Gerk Biesma uit Opeinde en Sybren Wip uit Hallum. Met nog acht andere genomineerde slagers maken ze kan om winnaar te worden van De Lekkerste Bal Gehakt 2016.

Jaarlijks kunnen slagers uit het hele lang hun ambachtelijke gehaktbal indienen. Deze worden beoordeeld door een jury die tien slagers selecteert als maker van de lekkerste bal van het jaar. De vakjury kijkt onder andere naar smaak, vorm en gebruikte grondstoffen.

Uitdaging

Gerk Biesma heeft al zeven keer in de finale gezeten met zijn bal. Toch wil hij elk jaar nog meedoen om de prijzen, om nu eens op de eerste plaats in de verkiezing te eindigen. "Het is alle keren weer een uitdaging. Maar ik ben nog nooit kampioen geworden. Daar doe je het voor. Dat is een beleving. Dat zou het mooiste zijn!"

Geheim

Voor Sybren Wip is het de vijfde keer dat hij meedoet en de tweede keer dat hij is genomineerd. Wat is nu zijn geheim? "We hebben er een paar jaar over gedaan om het voor elkaar te krijgen. Werken aan je recept. Dan doe je weer mee. Dan krijg je weer commentaar en dan pas je het recept weer aan. En dan kom je op het eind toch tot een goed eindresultaat", zo zegt slager Wip. "Het zit ook niet alleen in de ingrediënten, maar je moet ook de tijd nemen om de gehaktbal te bakken", vertelt Wip.

Finalisten

Slagerij Biesma Opeinde
Uw Slager Wip Hallum
Keurslagerij Littooij Dinteloord
Keurslager Ron de Kwant Hank
Slagerij Verhoef Almere Haven
Culinaire Slagerij Wapenaar Vlaardingen
Gildeslager Goossen Rijssen
Slagerij Haak Rotterdam
Slagerij de Jong & Vader Strijen 
Kwaliteitsslagerij Buth Ooltgensplaat

Maandagmiddag wordt bekend gemaakt wie de lekkerste gehaktballen van het land draait. De bekendmaking wordt gedaan op de vakbeurs voor slagers in het Food Center Amsterdam. Tv-kok en schrijver Julius Jaspers rijkt de prijzen uit.

(Advertentie)
(Advertentie)