Schade door korrels is gesprek van de dag langs de lijn

08 okt 2016 - 16:30

Het nieuws over mogelijk kankerverwekkende stoffen in de korrels op de kunstgrasvelden was zaterdag het gesprek van de dag op de Friese voetbalvelden. Op zaterdag worden veel wedstrijden gespeeld en ouders langs de lijn spraken er met elkaar over of ze hun kinderen wel of niet moesten laten spelen. Ook clubs worstelen met de kwestie dat in een uitzending van Zembla bekend werd gemaakt.

Het RIVM geeft ouders het advies om kinderen niet te laten spelen met de rubberen korrels op kunstgrasvelden. Ook wordt aangeraden om na het sporten te douchen en schone kleren aan te  trekken. 

Hurdegaryp

Bij VV Hurdegaryp ligt sinds kort een splinternieuw kunstgrasveld. De voorzitter is wel geschrokken van het nieuws over mogelijke schade voor de gezondheid, maar wil eerst het onderzoek afwachten voordat hij conclusies trekt.

Reacties

De ouders aan de zijlijn reageren verschillend. "It hat my noait goed talike" zegt een moeder die al jaren eerst de korrels uit de kleren schudt voordat ze ze in de wasmachine stopt. Een vader zegt dat hij wel van het nieuws schrikt "om't myn trije bern by de klup spylje." Weer een ander vindt het apart dat er nu pas onrust is ontstaan omdat de korrels al langer worden gebruikt. Een andere vader vindt het wat vergezocht en denkt dat het wel zal meevallen. Over het algemeen willen de ouders dat er meer onderzoek wordt gedaan.

Ameland

Voetbalclub VV Geel Wit op Ameland heeft twijfels over de aanleg van een nieuw kunstgrasveld. Dat schrijft de club op de website. De Amelander voetbalclub is in afwachting van een beslissing van de gemeente, tot die tijd blijven de zakken met de korrels dicht. Een deel van de korrels is al geleverd, een vracht die volgende week zou worden bezorgd, is voorlopig opgeschort. 

(Advertentie)
(Advertentie)