Ouders Haijtema zitten erg in over lot van Klaas

06 okt 2016 - 18:10

De familie Haijtema uit Wons zit op dit moment in een emotionele draaimolen sinds zoon Klaas vastzit in Myanmar voor het verstoren van een boeddhistische viering. Dat vertelt zijn moeder Leny Haijtema in een exclusief interview met verslaggever Simone Scheffer van Omrop Fryslân. “Wij worden op dit moment platgebeld en weten niet goed hoe we er mee moeten omgaan. We doen daarom nu ons verhaal, in de hoop dat we hierna wat rust zullen krijgen.

Wat gebeurde er die dag precies in Myanmar?

“Van Nathalie, de vriendin van Klaas, hebben we begrepen dat de muziek al de hele dag heel luid aanstond. Klaas en Nathalie konden elkaar bijna niet eens verstaan in hun hotelkamer. Ook andere hotelgasten gaven aan last te hebben van het lawaai. ’s Avonds kwart voor tien stond de muziek nog steeds even hard. Klaas is er toen heen gegaan om te vragen of de mensen misschien wat zachter konden doen. Hij kreeg totaal geen reactie. Nathalie vertelde dat Klaas daarom de stekker eruit heeft getrokken. Klaas is eerst meegenomen door de politie voor zijn eigen veiligheid. Later barste de bom, omdat in Myanmar het verhaal op Facebook rondging dat Klaas een moslim was die de viering had verstoord. Dat zorgde ervoor dat de vlam in de pan sloeg. Toen werd Klaas opgepakt.”

Wat vinden jullie er zelf nou van wat Klaas heeft gedaan?

"Hij heeft absoluut nooit doorgehad dat het een boeddhistische viering was. De mannen, vrouwen en kinderen die er waren hadden gewone kleren aan en er was niets te merken van religieuze uitingen. Maar natuurlijk is dit wel een beetje dom geweest van Klaas. Hij had dit allemaal beter niet kunnen doen. Maar hij heeft zijn excuus aangeboden en dat meent hij ook echt.

Hoe hebben jullie deze dag beleefd?

"We zaten de hele tijd te wachten op het nieuws of het een rechtszaak zou worden of dat Klaas het land uit zou worden gezet. Toen werden we aan het begin van de dag gebeld door Buitenlandse Zaken, die zeiden dat ze slecht nieuws hadden en dat hij drie maanden celstraf krijgt. Dat hadden we niet verwacht. Aan de ene kant ben ik ook bang. Ik ken Klaas. Het is een sterke jongen. Het is een zorgzame jongen, maar ik hoop wel dat hij dit doorstaat.”

(Advertentie)
(Advertentie)