Onrust over kunstgras bij voetbalclubs neemt toe

06 okt 2016 - 16:21

Friese voetbalcubs maken zich zorgen na de uitzending van Zembla van woensdagavond over de risico's van kunstgrasvelden. De rubberen korrels waarmee de velden ingestrooid worden bevatten mogelijk kankerverwekkende stoffen.

Meerderer grote clubs, waaronder BBC in Burgum, VV Drachtster Boys en SC Franeker , geven aan dat leden en ouders zich zorgen maken. De besturen krijgen er telefoontjes en e-mails over, en er wordt over gescheven in groeps-apps. Sommige ouders willen hun kinderen niet meer laten voetballen op kustgras.

Verontruste telefoontjes 

Voorzitter Gijs Lokhorst van voetbalvereniging Drachtster Boys heeft meerdere reacties gekregen van ouders die zich zorgen maken. Bij jeugdvereniging BBC in Burgum, waar afgelopen zaterdag de eerste wedstrijden op kunstgras werden gespeeld. is dat ook het geval. Voorzitter Cornelis Taekema: "Na de uitzending heb ik zestien telefoontjes gekregen. En ook vandaag krijg ik e-mails over het kunstgras. Sommig ouders twijjfelen of ze hun kinderen nog wel moeten laten voetballen op kunstgras."

Trainers laat eigen zoontjes niet meer op kunstgras voetballen 

Vader en trainer Johan Rombout van SC Franeker heeft al besloten dat zijn twee zoontjes niet meer mogen voetballen op kunstgras. "Ik maak met zorgen over de gezondheid van mijn deren. Ik hoop dat door dit besluit meer ouders mijn voorbeeld zullen volgen." Rombout is ook trainer en elftalleider bij SC Franeker. "Ik wil zelf ook niet meer op het veld staan."

Twijfels en vragen

Bij Blauw Wit '34 in Leeuwarden en FVC, ook in Leeuwarden, twijfelen sommige ouders ook of ze hun kinderen nog wel op kunstgras kunnen laten spelen. Bij de Zeerobben in Harlingen, L.A.C. Frisia in Leeuwarden en VV Heerenveense Boys hebben zich nog geen verontruste ouders gemeld. "Mäar we hebben morgenavond ledenvergadering en dan verwacht ik er wel vragen over", zegt jeugdvoorzitter Tom Boersma van Heerenveense Boys.

Weistra op Wei

Om 17.45 uur is Johan Rombout  te horen in het radioprogramma Weistra op Wei.

CDA Achtkarspelen stelt vragen over kunstgras

De politiek begint ook van zich te laten horen in kunstgrasdiscussie. Het CDA in Achtkarspelen wil weten hoe het met de kunstgrasvelden in de gemeente zit. Het college van burgemeester en wethouders zou moeten onderzoeken of er veilig kan worden gevoetbald op kunstgras. De fractie heeft daar vragen over gesteld aan B&W.

Trefwoorden: 
Zembla voetbal kunstgras
(Advertentie)
(Advertentie)