'Top en Twel' naar de Raad van State over gaswinning

05 okt 2016 - 19:58

Dorpsbelang Top en Twel zal bezwaar maken bij de Raad van State tegen de gaswinningsplannen van Vermilion. De plannen voor gasboringen in het gebied bij Oppenhuizen liggen al klaar. Betrokkenen hebben zes weken de tijd om te plannen te bekijken, maar er is nu al besloten om naar de Raad van State te stappen om de plannen tegen te houden. Een jurist is op dit moment bezig het bezwaar po papier te zetten.

Nulmeting

Dorpsbelang is blij met de overeenkomst die Vermilion, Wetterskip Fryslân en de provincie hebben gesloten. Dat zegt Tjerk Bouwhuis, voorzitter van dorpsbelang. In de overeenkomst staat dat Vermilion voortaan een nulmeting moet doen en dat een onafhankelijke commissie uitspraak doet over eventuele schade door bodemdaling als gevolg van gaswinning. "Wij zijn hier heel blij mee. Het heeft lang geduurd!", zegt Bouwhuis.

Hoewel hij tevreden is met de overeenkomst, heeft Bouwhuis nog wel vraagtekens bij de onafhankelijke commissie die de schade zal beoordelen. "Ik vraag mij af hoe dicht deze commissie bij de mensen staat", zegt Bouwhuis. "Wij hebben er nog geen 100% vertrouwen in."

Vermilion is van plan om in 2017 te beginnen met de gasboringen bij Oppenhuizen en Uitwellingerga

(Advertentie)
(Advertentie)